• hr
  • en
  • de
  • it

Investitoru cilj u Luku što brže uložiti 215 milijuna kuna

"Odradili smo najvažniji posao u posljednjih 12 godina. To je novi početak i obilježit ćemo ga prigodnom svečanošću s radnicima i partnerima u utorak", kazao nam je Jurica Kešina, direktor Luke Zadar d. d. nakon dobivanja prethodne suglasnosti Vlade RH, kojom je Luka Zadar d. d. dobila produljenje prvenstvene koncesije za obavljanje lučkog posla u zadarskoj luci.
- Namjeravamo u utorak počastiti radnike i pozvati partnere i bitne institucije te tako označiti završetak jednog i početak novog ciklusa. Jako nam je važno ono što smo provodili posljednjih mjeseci u čekanju da dobijemo koncesiju, a to su razgovori i dogovori zajedničkih odnosa s Lučkom upravom Zadar, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te naravno Gradom Zadrom i Zadarskom županijom. Bez ovih institucija i takvih odnosa ne možemo se razvijati. Osim formalne upućenosti na Lučku upravu i ministarstvo, iznimno je značajno dijalogom i zajedničkim usmjerenjem na razvoj graditi takve odnose i sa Zadrom i Zadarskom županijom. Ti su odnosi dobri, nakon prethodnog odsustva razgovora i suradnje nastavit ćemo ih takvima i graditi, kazao nam je Kešina koji ostaje na mjestu direktora Luke.
- Mi smo upravo u tijeku već otpočetih aktivnosti na restrukturiranju firme, organizacijskom i kadrovskom preslagivanju, koje ćemo vjerujem obaviti do konca lipnja. To uključuje i sistemtizaciju i kadrovsko obnavljanje, uz odlazak određenog broja ljudi u prijevremene mirovine i angažiranje novih, sve u funkciji pripreme investicijskog ciklusa. U mirovinu idu zaposlenici koji su za to iskazali interes, dok će se pomlađivanjem kadra pripremiti za nove poslove.
Za formalni potpis ugovora zakonski je rok 60 dana, no nema razloga da se taj famozni aneks ne potpiše već za desetak dana.
- Nastavljamo sve prethodne razgovore s partnerima i strateškim ulagačima, koje do sada nismo mogli dovršiti, s ovom neizvjesnošću prije odluke. Ovo je dobar projekt i projekt koji "drži vodu", ističe Kešina.
Formalno je Luka Zadar odnedavno s novim vlasnicima "zapela" na produljenju prvotne koncesije. Kod specifične pretvorbe luka Hrvatska je formirala Lučke uprave koje upravljaju lučkim dobrom, a bivšim tvrtkama dala pravo nastavka prethodnog posla na 12 godina. Istek tog roka ovih dana zadarska je Luka čekala bez odluke o produljenju, koju su prethodno ishodile istovjetne tvrtke u drugim hrvatskom lukama. Sada je taj proces okončan. Lučka uprava Zadar, koja prostorom i poslom upravlja za račun države, dobila je i veće prihode i čvrsta jamstva novog ulaganja i razvoja, ali i dosta prostora u koji može uvesti nove investitore.
Luka Zadar d. d. nastavit će lučke poslove, korištenje postojećih objekata s pravom ulaganja u nove na prostoru luke, što obuhvaća 231.613 četvornih metara. Kako smo već ranije navodili, to je oko 120.000 metara manje nego je obuhvaćala dosadašnja koncesija. Lučka uprava na tom prostoru koji je dijelom u infrastrukturnoj funkciji otvara prostor novog razvoja i mogućih novih koncesionara. Dio prostora preuzela je brza cesta, a ostali dio namijenjen je prvenstveno budućem kontejnerskom terminalu. Terminal (manji od dva predviđena izmjenama u prostornom planu područja) bi bio na završetku nove putničke luke ka staroj teretnoj, a dio prostora je i nasut. Lučka uprava na čelu s Emilom Bilićem očito za taj dio želi tražiti druge investitore.
Kažimo da je firma Luka Zadar d. d. uz ovo smanjenje prostora na kojem obavlja djelatnost platila koncesiju više od prethodne, odnosno znatno više, jer će preostalu površinu plaćati umjesto 0,30 čak dvije kune po metru što je godišnji iznos od 2,3 milijuna kuna, a također će plaćati 1,5 posto od prihoda, umjesto dosadašnjih jedan posto.
Elaborat o ekonomskoj opravdanosti s bitnim investicijskim dijelom, a zbog kojeg je tvrtka dobila produljenje, nudi 215 milijuna kuna novih ulaganja vlasnika tvrtke u luku i lučki posao:
- Naravno da je vlasniku interes uložiti taj novac što prije, što je samo po sebi razumljivo. Naime, on ostvaruje prihod i eventualnu zaradu od posla na vrijeme za koje ima koncesiju. Time je jasno da investicije treba provesti što prije, kako bi što dulje vrijeme imao koristi iz posla.

Izvor: www.zadarskilist.hr