• hr
  • en
  • de
  • it

Inicijativa za spas Bačvica: Ništa više nije kao prije. Sve je zauzeto i prošireno!

Osnivanje Građanske inicijative za zaštitu plaže Bačvice sinoć je u prostorijama Gradske knjižnice Marka Marulića popratilo 40-ak ljubitelja ovog legendarnog splitskog kupališta.
O trenutnom stanju na Bačvicama govorili su: Tomislav Zaninović, predsjednik Gradskog kotara Bačvice, ujedno i prvi čovjek novoformirane Inicijative, povjesničar Goran Borčić, arhitekt Ante Kuzmanić, autor projekta zgrade na Bačvicama te kolega novinar Jurica Pavičić iz Inicijative za Marjan.
Glavni cilj Inicijative, kako je istaknuo Zaninović, je sprečavanje svake daljnje devastacije plaže.
Ante Kuzmanić, autor zgrade na Bačama koja je obnovljena prije 14 godina prizano je kako je od prvotne slike iz toga vremena malo ostalo.
-Ništa više nije kao prije. Sve je zauzeto i prošireno - rekao je.
Jurica Pavičić iznio je svoja iskustva funkcioniranja Građanske inicijative za Marjan, a posebno se osvrnuo na moguću buduću urbanističku agresiju na kupalište zbog najave gradnje turističkih kapaciteta u njegovom zaleđu, koja bi mogla dovesti do toga da plaža više ne bude gradska.
Nabujali štekati, posvemašnja betonizacije plaže, najezda ležaljki i suncobrana, poplava kioska i štandova i pitanje vraćanja legendarng tuša, samo su neki od problema kojima će se Inicijativa baviti u svom budućem radu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr