• hr
  • en
  • de
  • it

Hujotova maslina starija je od tisuću godina i još - rađa!

Otok Hvar diči se maslinom za koju je dr. Niko Duboković još 1962. godine izrekao mišljenje da je vjerojatno starija i od samoga Krista, pa je stoga pismenim aktom u ime Komisije za zaštitu spomenika vlasniku Mati Berošu Matuniću iz Zastražišća naložio da je čuva kao jedinstvenu prirodnu rijetkost.
No, i u masliniku Stjepana Huljića Hujota (82) iz Jelse, barbe našeg proslavljenoga glazbenika Tončija Huljića, raste maslina sorte oblica koja je, prema svemu sudeći, starija od tisuću godina.
Čovjeku treba 16 koraka da obiđe ovu maslinu, koja je vlasnicima stoljećima davala žuto-zeleno zlato za hranu, zdravlje i svjetlost

- Maslina raste na predjelu Klokun, južno od Jelse, a krajem sedamdesetih njeno je deblo bilo široko 5,10 metara. Pokojni Ivo Politeo, inženjer i odličan poznavatelj otočne poljoprivrede, tada mi je rekao: ‘Stipe, da je deblo masline svake godine bilo šire za jedan centimetar, bilo bi joj 500, a ako je upola manje, onda joj je više od tisuću godina' - rekao nam je jednom prigodom barba Hujo dok je obavljao rezidbu u svome masliniku.

Budući da su ovoga marljivog težaka pritisle godine, sada mu sin Toni obrađuje lijepo uređeni maslinik, kao i vinograde čuvene hvarske "bogdanuše". Tako smo, uz njegovo dopuštenje, fotografirali najstariju maslinu na središnjem dijelu Otoka sunca.
Premda joj je nekoć krošnja pokrivala oko 150 četvornih metara, mlaji Hujo joj je morao značajno ‘skratiti' grane, jer su pucale.

Iako starica, u pravom smislu te riječi, još uvijek rađa, prosječan prinos posljednjih godina bio je između 20 i 30 kg kvalitetnih plodova. Čovjeku treba 16 koraka da je obiđe, a ona je svojim vlasnicima stoljećima davala žuto-zeleno zlato za hranu, zdravlje i svjetlost.
Koliko će još, nitko ne zna, ali svojedobno je i danas pok. Joško Niskota, bivši predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, Hujotovima sugerirao da o njoj brinu s posebnom pažnjom, zbog toga što je pravi spomenik nadasve duge tradicije maslinarstva na našem najsunčanijem škoju, ali i potencijalnih turističkih posjeta najstarijim hvarskim maslinama, što bi lokalnom stanovništvu moglo donijeti sasvim konkretnu korist.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr