• hr
  • en
  • de
  • it

Hrvatska polupodmornica uplovit će u svjetska mora i jezera

Glavna zvijezda ovogodišnjih Dana hrvatske male brodogradnje održane proteklog vikenda u marini splitskog Hotela Le Meridien Lav, bila je mala crvena polupodmornica biogradske tvrtke Agena Marin, koja bi nakon hrvatskog Jadrana uskoro mogla na put nekim drugim morima i jezerima, doznaje poslovni.hr.
Osam godina nakon porinuća prve polupodmornice, u 2013. proizvodnja tog jedinstvenog plovila trebala bi se zahuktati s deset novih polupodmornica koje će zaploviti Jadranom, a u idućoj godini tvrtka planira krenuti na inozemne sajmove kako bi se ostvario i konačan cilj projekta, stvaranje uspješnog izvoznog proizvoda, otkrio je za poslovni.hr Mladen Peharda, idejni tvorac polupodmornice i vlasnik tvrtke Agena Marin.
Iako njegova struka nema veze ni s brodogradnjom ni turizmom, strast prema jedrenju prije desetak godina navela je Pehardu da počne razvijati polupodmornicu koja će se razlikovati od ostalih sličnih polovila u svijetu. Također, s obzirom da je biznis krenuo od turističke agencije Agena, bilo je logično da Peharda razvije i turistički know-how koji prodaje zajedno s "hardverom".
"Ideja nam je bila napraviti plovilo koje izvana izgleda kao prava podmornica, no u kojoj putnici sjede ispod površine mora i imaju osjećaj pravog zarona. Prvi prototip zaplovio je 2005. godine, 2010. smo osnovali tvrtku Agena Marin, prošle godine napravljeni su novi kalupi za drugu generaciju polupodmornica u kojoj je lani proizvedeno pet brodova, a u 2013. planiramo isporučiti još deset brodova. Time bi pokrili potrebe od Poreča do Dubrovnika, s tim da uz brod ide i trening posade i savjeti oko vođenja posla", ispričao nam je Peharda. Ideja je bila ponuditi drukčiji turistički proizvod od uobičajenih cjelodnevnih (ponekad zamornih) izleta, odnosno kratak, intenzivan i relativno povoljan doživljaj koji za većinu ljudi predstavlja jedini izravni kontakt s podvodnim svijetom.
Peharda je potencijalnim kupcima na web stranicama tvrtke dao i financijsku konstrukciju. Kako se navodi, "profitabilna iskoristivost plovila znači da je dizajnirano za izlete u trajanju od maksimalno sat vremena, a zbog svog atraktivnog izgleda izlete prodaje „sam od sebe" bez potrebe za „skupim i agresivnim bookingom".
Temeljem izračuna rada polupodmornice u Biogradu i Sv. Filipu i Jakovu u sezonama 2005. do 2010., Peharda je izračunao da se po sezoni po polupodmornici samo od prodaje karata može ostvariti prihod u iznosu od 441 tisuće kuna. Brod pak košta oko 110 tisuća eura, uključujući i know-how.
"Svjesni smo da je domaće tržište ograničeno. Stoga je iduća faza izlazak na izvozna tržišta, u što se nismo željeli upuštati sve dok kod kuće ne razvijemo dovoljan broj referenci. Iduće godine tako planiramo raskošan nastup na sajmu nautike u Düsseldorfu, otkriva Mladen Peharda.

 Izvor: www.poslovni.hr