• hr
  • en
  • de
  • it

Hajdaš Dončić u Splitu: Ovo je jedna do najboljih lučkih uprava

Ministar pomorstva, prometa i infrastruktrue Siniša Hajdaš Dončić obišao je radove na proširenju vezova 26. i 27. u splitskoj Gradskoj luci.
Imao je ministar u 'inspekcijskoj viziti' što i vidjeti: pikamer tuče, prašina se diže, beton se nalijeva, armatura širi, a kamene ploče postavljaju...
Ukratko, veliko gradilište na unutrašnjem dijelu glavnog lukobrana. Ministar se lukom prošetao u društvu Milana Blaževskog, ravnatelja Lučke uprave i Ive Baldasara, ravnatelja Agencije za obalni linijski promet. Već od početka srpnja ova dva najfrekventnija veza u luci trebali bi biti u punom pogonu.
- Stvaramo uvjete za budućnost splitske luke. Kako rastu brodovi i kako se razvijaju njihove tehnologije, tako i splitska gradska luka širi svoje kapacitete. Ovo je jedna do najboljih Lučkih uprava, jer je vodi vrijedni i agresivni ravnatelj - pohvalio je ministar mora ravnatelja Blaževskog, dodavši kako u rujnu slijedi početak izgradnje dugoočekivanih vanjskih vezova za kruzere.
- Do ljeta će luka dobiti dva dužobalna veza dužine po 140 metara, dvije ukrcajno-iskrcajne rampe širine 30 metara te nova operativna obala površine čak 2700 četvornih metara - pojasnio je ravnatelj Blaževski.
- Što se tiče vanjskih vezova, administrativini dio priprema je u visokoj fazi dovršenosti tako da nakon ljeta krećemo u radove koji će potrajati 24 mjeseca. Za dva vanjska vezova smo se odlučili zbog sigurnosti putnika i plovidbe. Kad ti vezovi budu izgrađeni, uz njih će moći pristajati ploveći hoteli dužine do 320 metara na kakvima putuje i do tri tisuće putnika.
- Budući da će s lukobrana biti uklonjena tamošnja nekadašnja skladišta, taj će dio luke postati jedinstvena cjelina sa svim potrebnim sadržajima, kao i onima nužnim za poštivanje šengenskih propisa - kazao je ravnatelj Lučke uprave najavljujući tako pravu renesansnu gradske luke.
Dva vanjska veza i popratna infrastruktura bit će vrijedni oko 200 milijuna kuna, a financirat će se kreditom EBRD-a koji će iz vlastitih sredstava vraćati splitska Lučka uprava.
Susret sa ministrom pomorstva iskoristili smo i za upit o budućnosti splitskog "Jadroplova" koji je, prema objavljenim informacijama, prošle godine imao 45 milijuna kuna gubitaka.
- Domaći mirovinski fondovi izrazili su interes za dokapitalizaciju "Jadroplova" koji potom planira graditi dva broda za rasute terete. Držim da je dobar put za brodara koji ima svoje mjesto na tržištu - kazao je ministar Hajdaš Dončić najavljujući tako moguću dokapitazlizaciju splitskog brodara koji bi sa svježim kapitalom proširio svoju flotu.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr