• hr
  • en
  • de
  • it

Greben: ugovorili 12 milijuna eura poslova, a sad im prijeti potpuna propast

Dosta nam je, krećemo u štrajk - odlučni su zaposlenici "Montmontaže Greben", brodogradilišta iz Vele Luke s Korčule, koji već gotovo šest mjeseci nisu primili plaće. Da stvar bude potpuno apsurdna, tom su se brodogradilištu otvorile odlične perspektive na međunarodnom tržištu jer su dobili odlične poslove kojima bi sačuvali radna mjesta i prebrodili krizu. Međutim, posao zbog besparice ne mogu realizirati, pa sada postoji opasnost od potpune propasti i zatvaranja radnih mjesta, ionako rijetkih na otocima. Naime, radnici velolučkog brodogradilišta "Montmontaža Greben" d.o.o., njih ukupno 147, od rujna prošle godine nisu primili plaće. Kao rezultat mirenja kod miriteljice u kolektivnim radnim sporovima Marite Kisić Kamić dogovorena je dinamika isplate zaostalih plaća. Uprava društva obvezala se dio zaostale plaće za rujan prošle godine isplatiti do 15. veljače, a do kraja mjeseca radnici su trebali primiti plaće za listopad i studeni. Prema prihvaćenoj dinamici isplate, plaća za prosinac bit će isplaćena do 15. ožujka, a za siječanj 2014. do kraja istog mjeseca. Dodatno, do 30. lipnja zaposlenicima bi trebali dobiti božićnicu kao i dodatak za djecu.

Još nema niti kune

Međutim, do srijede 20. veljače nisu dobili niti jednu kunu, čime je postalo upitno pridržavanje dogovora prema Zapisniku Gospodarskog socijalnog vijeća od 6. veljače 2014. I stoga je u srijedu Albino Vlašić, predstavnik Sindikata metalaca Hrvatske, sindikalne podružnice Montmontaža Greben, poslao priopćenje u kojem stoji da će štrajk započeti u ponedjeljak 24. veljače.
- Nama štrajk nije cilj, mi želimo nastaviti rad, ali plaće nam se moraju isplatiti - prenio nam je Albino Vlašić ogorčenje radnika.

Naime, unatoč pobjedi na međunarodnom natječaju i potpisanom ugovoru za dvogodišnji posao gradnje šest brodova namijenjenih obalnoj straži Grčke, što je ukupno vrijedno 12 milijuna eura i financirano iz fondova Europske unije, u veleločkom brodogradilištu ne mogu krenuti s gradnjom naručenih brodova. Ugovor o gradnji brodova potpisan je tek 13. siječnja ove godine, ali već sada je upitno hoće li rokovi moći biti ispoštovani.
Prema navodima sindikalista, Hrvatska banka za obnovu i razvoj brodogradilištu će pustiti 50 posto avansa tek nakon što većinska vlasnica Mirela Lisičar (53,9 posto dionica) potpiše potrebnu izjavu. Naime, Mirela Lisičar kao vlasnica "Montmontaže group" trebala bi potpisati izjavu HBOR-u da neće zadirati u poslovanje Montmontaže Greben d.o.o. Tek nakon potpisane sporne izjave HBOR pušta avans da bi brodogradilište moglo nabaviti repromaterijal za izgradnju. Iako je bilo naznaka da će izjava biti potpisana prošli tjedan, Vlašić nam kaže kako Mirela Lisičar to zanemaruje već ide u prodaju svoga većinskog udjela za dva milijuna eura i zbog toga ne namjerava potpisati izjavu. Vlašić napominje kako je obitelj Lisičar prije 14 godina za većinski paket dionica navodno platila iznos od oko tristo tisuća eura. Sve ga je strah da će priča sada najvjerojatnije i završiti.

Suludi potez

- Toliko brzo se ne može naći kupac, a rokovi teku- kaže Vlašić.

- Pravno Montmontaža group je većinski vlasnik, zašto oni nemaju razumijevanja za to i u čemu je problem, trebalo bi pitati njih. Nadam se da će prevladati razum. Nedavanjem izjave u ovoj situaciji svi gube, i većinski vlasnik i manji dioničari i radnici i cijela zajednica. Mislim da bi to bio suludi potez. Mi imamo proizvod, imamo tržište, 80 posto smo izvozno orijentirani... Pa tko je tu lud - čudi se Vlašić.
Najveće blago Brodogradilišta Greben je 147 zaposlenih, štoviše, oni su sa odavno amortiziranom opremom proizveli i isporučili, primjerice, više od pola flote pomorske policije MUP-a RH. Pa zašto se danas, premda "Montmontaža Greben" proizvodi jedne od najkvalitetnijih čamaca za obalnu ophodnju u Europi i ima već ugovoren izvozni posao u vrijednosti od 12 milijuna eura, dovodi u pitanje opstanak tvrtke i egzistencija radnika?
To bi svakako trebao biti razlog da se "Montmontaža group" razdvoji od Grebena, provjeri sporno vlasništvo i upitno udruživanje kojim je Greben dobio samo uteg, a "Montmontaža Group" nije niti kunom sudjelovala u razvoju korčulanskog brodogradilišta, tvrde sindikalisti.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr