• hr
  • en
  • de
  • it

Građani velika srca nesebično priskočili u pomoć pomorcima na rubu gladi

Pomorcima s broda »Padna«, privezanog u Kraljevici koji su već danima bez dovoljno hrane, vode i higijenskih potrepština, u pomoć su jučer nesebično priskočili građani Rijeke i okolice.

Riječani su još jednom pokazali da imaju veliko srce, i to ne samo kada treba pomoći svojim sugrađanima u sklopu kakve organizirane humanitarne akcije, već i da su spremni spontano i trenutno reagirati kada je pomoć potrebna potpunim strancima, što većina pomoraca s »Padne« i jesu, uz izuzetak zapovjednika Vjekoslava Petkovića i strojara Dušana Ilijašića iz Hrvatske.

S prikupljanjem hrane i drugih životnih potrepština odmah po pročitanom tekstu o kalvariji nesretnih pomoraca u jučerašnjem broju Novog lista započela je ekipa volontera iz Socijalne samoposluge, čiji su predstavnici Nela Puić i Zoran Žmirić u poslijepodnevnim satima pomoć dopremili na brod u nekadašnje Brodogradilište Kraljevica.

– Kad smo pročitali članak u Novom listu, odmah smo se organizirali putem facebooka i telefona i odlučili da tim ljudima treba pomoći, i to hitno, kazao je Žmirić netom prije isporuke zaliha hrane koje bi dvanaestorici članova posade trebale dostajati za idućih četiri-pet dana.

Lijepa gesta humanosti među posadom je dočekana s iskrenom zahvalnošću, a prvi časnik palube Badri Beridze najavio je kako će o pristigloj pomoći od građana odmah mailom obavijestiti gruzijsko veleposlanstvo u Sloveniji. Dvojica njegovih kolega kažu kako će sada lakše preživjeti dane do povratka kućama, gdje bi trebali krenuti tijekom idućeg tjedna.

– Prihvatit ćemo repatrijaciju, što nam drugo preostaje. Otići ćemo kući i pokušati naći drugi posao, da možemo prehraniti obitelji, a valjda ćemo i od sudske prodaje broda jednog dana dobiti i ovih šest plaća koje nam brodar duguje, pomireni su sa zlom sudbinom pomorci. Na brodu bi, kažu, trebala ostati samo tri člana posade, dvojica spomenutih Hrvata i jedan Slovenac.


Po isporuci u rekordnom roku prikupljene pomoći napuštamo brod i brodogradilište, no na samoj porti – novi primjer humanosti naših sugrađana. Trojac u sastavu Vlasta Hribar Barković, Boris Barković i Saša Mikić odlučio je u vlastitoj režiji isporučiti pomoć na brod. I oni su nakrcali pun »bunker« automobila hranom, vodom u velikim bocama, sredstvima za pranje i ostalim dobrima potrebnim pomorcima na brodu.

– I mi smo preko facebooka vidjeli članak iz Novog lista te odlučili pomoći. Bolje se čovjek osjeća kada potroši nešto novca u ovakvu svrhu, nego na neki izlazak. Ovako je srce puno, rekli su naši srčani sugrađani.

Pomoć građana pomorcima s Padne i više je nego dobrodošla, no još više bi im, kao i nebrojenim njihovim kolegama diljem svijeta, došla pomoć čitave međunarodne zajednice u sprečavanju da se priča slična njihovoj više ne ponavlja. Ili barem da hrvatske vlasti u sličnim slučajevima skrate proceduru sudske prodaje broda, koja sada traje godinama, tijekom kojih troškovi priveza i suda »pojedu« vrijednost broda, pa za naplatu potraživanja pomoraca niti nakon maratonskog postupka najčešće ne ostane ništa.

Izvor: www.novilist.hr