• hr
  • en
  • de
  • it

Dubrovački kapetan Gojko Milanković: spasili smo 222 afrička očajnika pa - zapjevali

Dubrovački kapetan Gojko Milanković s posadom japanskog broda "Glory Sky", kojim upravlja norveški brodar, 29. travnja spasio je 222 afričkih emigranata koji su u dvama gumenim čamcima plutali pučinom Sredozemnog mora, 92 kilometra od libijske obale.
Libijci, Ganci, Nigerijci, Sirijci..., među njima deset žena, dvije trudnice i jedna sedmomjesečna beba, tri su dana plovili u natrpanim čamcima i u nehigijenskim uvjetima. Zahvaljujući kapetanu Milankoviću i njegovoj posadi spašeni su bez ijednog incidenta i stradalog čovjeka, unatoč prijetnjama naoružane libijske ophodnje te su prebačeni na talijansku obalu.

Kasnili s ukrcajem
- U prvom gumenjaku sa 105 ljudi vladali su nevjerojatna euforija i strah, tako da smo najveću muku mučili kako ih umiriti i spriječiti utapanja. Jedan bi se očajnik krenuo penjati uza skale, drugi bi ga vukao natrag. Zato smo najprije iskrcali muškarce. Potom smo opazili i drugi čamac sa 117 emigranata.
- Nije slučajno da su naletjeli na nas jer se pokazalo kako su znali rutu svakoga broda koji je tuda prolazio. Primijetili smo da su bježali od dva broda koja su u to vrijeme plovila tom rutom. Jedan je plovio za Benghazi u Libiji, a drugi za Aleksandriju u Egiptu. Mi smo kasnili s ukrcajem tereta u Libiji, za što oni nisu znali i to je vjerojatno razlog zbog kojega su i plovili tri dana - kazuje kapetan Milanković.
Većina je izbjeglica bila u dobrom stanju s obzirom na okolnosti putovanja. U jeku akcije spašavanja stigli su i nepozvani gosti, naoružana libijska ophodnja koja je, uz prijetnju strojnicama, zahtijevala da se brod uputi prema njihovoj obali. Iskusni kapetan odgovorio je potvrdno, ali je potom posadi zapovjedio da "punom parom" zaplove prema Pozzallu na Siciliji. Cijelu akciju koordinirala je središnja agencija za spašavanje u Rimu, a kako su se nalazili u međunarodnim vodama, brod je bio izvan libijske jurisdikcije.
Gumenjaci, kakvim su plovili spašeni emigranti, proizvode se u serijama za uhodani posao organiziranja emigracije. Loše su kvalitete i s pokušajem njihova podizanja na brod došlo bi do pucanja. Emigranti tvrde da su za bijeg gumenjakom plaćali tisuću dolara po osobi. "Paket-aranžman" sadržavao je mjesto u gumenjaku, osigurano gorivo, bočicu vode i malo hrane. Prema njihovu kazivanju, emigraciju organiziraju pripadnici državnih organa. S obale se otisnu prema plovidbenom redu broda za koji znaju da će ih odvesti u sigurnu talijansku luku. Prema svjedočenju spašenih, ovom su prilikom s obale isplovila četiri gumenjaka, ali se o sudbini preostala dva ništa ne zna.

Neopisivo zadovoljstvo
Milanković preko hrvatske agencije TA-NA već 18 godina plovi za norvešku tvrtku. Među posadom "Glory Skya" bio je i Dinko Brčić iz Žrnova, upravitelj stroja, te 18 Filipinaca. Za sve sudionike akcije kapetan ima samo riječi hvale. Sindikat pomoraca Hrvatske Gojka Milankovića predložit će za Plavu vrpcu "Vjesnika", nagradu za spašavanje na moru.
- Kad smo iskrcali posljednjeg putnika, posve spontano smo zapjevali na talijanskoj obali, ali emocije su me preplavile tek nakon dolaska kući, tjedan dana nakon akcije. Neopisivo zadovoljstvo i tuga, sve istodobno - ističe dubrovački kapetan hrabrost Gojko Milanković.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr