• hr
  • en
  • de
  • it

Deset dana će remorkeri platformu Zagreb 1 tegliti od Trogira do Libije

Prvo su čekali remont, zatim smirivanje situacije u Libiji i na kraju smirivanja naše bure; tako se dvije godine i deset mjeseci nakupilo boravka u Trogiru i škveru Brodotrogir, gdje je vizuru ovog prelijepog dalmatinskog grada od siječnja 2011. godine krasila i slika - platforme!
O naftnoj i plinskoj istraživačkoj platformi se radi, imena Zagreb 1, vlasništvu Crosco tvrtke iz INA-nine grupacije, koja je u četvrtak točno u 14.45 sati započela svoje putovanje prema sjevernoafričkom moru. Oegljena je put Libije na novi posao kopanja po morskom dnu i traženja tako bitnih energetika.
- Sada nas čeka deset dana tegljenja Brodospasovog remorkera Moon i drugog imena Christos XXIII do voda Libije, a ići ćemo brzinom prosječnom od 3 čvora i prijeći skoro tisuću milja - podatke one pomorske iznio nam je prvi časnik palube Mladen Orlić, djelatnik splitskog Brodospasa čiji su uposlenici zaduženi za pomorski dio platforme.
Radi se o dva zapovjednika, dva oficira i četiri takozvana kontrol room-operatora.
- Gazdi na platformi imamo dvojicu, zapovjednika, kapetana duge plovidbe Mihu Boškovića te upravitelja platforme Domagoja Bušića koji se brine za taj istraživački dio bušenja u moru kojega obavljamo za francusku kompaniju Total. Kao časnik palube zadužen sam za ukrcaj, iskrcaj tereta i rad dizalica, te sidrenje i kretanje platforme, dok su kontrol room-operatori zaduženi za stabilnost same platforme.
Radi se non-stop, 24 sata je sve u funkciji, a naše smjene su po 12 sati. S tim da smo četiri tjedna na platformi, a četiri tjedna doma - priča nam prvi časnik, dok se pod njegovom paskom i paskom zapovjednika sve odvija kao po loju.
Naime, na platformi vam vlada isključivo samo red, rad i disciplina jer drugačije i ne bi bili konkurentni ni na našem, a kamoli svjetskom tržištu. Zagreb 1 izgrađen je 1977. godine, a visoka je 110, 6 metara, široka 106,3 metra i duga 103,4 metra. Radi na dubini mora od 450 metara te buši u potrazi za crnim zlatom do šest kilometara.
Radilo se u Meksičkom zaljevu tri godine, prije toga na bušotinama ispred Obale bjelokosti, pa se odradio i remont u trogirskom škveru i sada put Libije.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr