• hr
  • en
  • de
  • it

Dani hrvatske male brodogradnje: Zorana prodala brod u prvih sat vremena

Preko 50 plovila od četvrtak točno u podne pa sve do nedjelje u 19 sati, pozirat će u marini hotela Lav u Podstrani nedaleko Splita u sklopu šestog izdanja sajma Dani hrvatske male brodogradnje.
Naime, sve ljepotica do ljepotice za koje je znakovit onaj prefiks CRO-proizvodnja i to djelo ruku tridesetak domaćih proizvođača, brojnim posjetiteljima koji već tradicionalno okupiraju ovu manifestaciju, izložene su i za gledanje ali i testiranje njihove kvalitete i maritimnih sposobnosti.
A kako u ovim kriznim vremenima raduje - prodaja, odmah ćemo i s jednom pohvalom. Naime niti sat vremena od otvaranje sajma, još niti 18-godišnja Zorana Neveščanin, (rođena je 6. lipnja) vlasnica firme Ven-Zorana, odnosno nasljednica obiteljske brodogradnje iskusnog proizvođača malih plastičnih brodica marke Ven oca joj Zorana Neveščanina, odmah je brod prodala!

Što ti je ženski brodograditelj i odličan trgovac?
- Sretna sam jer je mala brodica Ven 590 odmah našla kupca za cijenu preko 30.000 kuna i to na samom startu sajma. No, žao mi je što zbog sajma nisam uspjela odgovarati za bolju ocjenu jer su mi se ispiti u završnom razredu gimnazije poklopili kada i Dani hrvatske male brodogradnje pa sam umjesto pet ipak dobila vrlo dobar. Morala sam se zadovoljiti manjim prosjekom od odličnog, no zato mi posao i prodaja idu odlično, zar ne? - našalila se mlada Zorana koja je najavila optimističan ton ove manifestacije za čije je otvorenje bio zadužen Mirko Dunkić, najstariji izlagač i prvi proizvođač koji je prvi na sajam došao, još one 2009. godine kada je sve i startalo.
A što se sadašnjosti tiče brojke za ovo šesto izdanje govore i ovo: preko pedeset plovila, tridesetak proizvođača, šest premijera domaćih, ali i jedna svjetska.
Novi brodovi, što bi se reklo, tek s navoza spušteni u more su: Nautika 600K tvrtke Remia plast, Pasara Kosanović, Sea Pearl 31 ht pa aluminijska ribarica tvrtke Adriatic Work Boats te HM Fly tvrtke Insidias, kao i Vento Navis.
I po prvi puta, baš u marini Lava, bit će predstavljena plastična brodica od 6,5 metara Gurges 650 pulske tvrtke De Gurges.
U pogledu veličine na sajmu, ne računajući dvije jahte za turizam Navilux i Korab, najveće izloženo plovilo je fisherman od 35 stopa tvrtke MRS Servis koji su od nedavno i vlasnici popularne marke plovila - Grašo, dok je najskuplji brod premijera Sea Pearl od 31 stope i po to cijeni od oko 130.000 eura.
Uz izložena plovila, na sajmu Dani hrvatske male brodogradnje nudi se i široka ponuda nautičke i ribolovne opreme, kao i opreme za sport, odmor i turizam, dok će svakako zanimanje svih izazvati i drvene krasotice one tradicijske brodogradnje, od gajeta, leuta, falkuše, pasara....
Sajam traje do nedjelje, radno vrijeme je od 9 do 19 sati, uz besplatan ulaz i osiguran parking.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr