• hr
  • en
  • de
  • it

Crofish i Umag Land okončani izborom najboljih ribolovaca i maslinara

Nakon spuštene zavjese, podvučene crte i obavljene inventure ovogodišnje trodnevne scene 9. Crofisha i 5. Umag Landa, evidentan je kvalitetni iskorak u sadržajima, događanjima i ribarskim 'prigovaranjima' umaškog sajma posvećenog moru, ribarstvu i agroproizvodnji.
Svoj doprinos ovogodišnjim sajamskim događanjima dali su svojim prvim nastupom pod krovom Crofisha i Umaga Landa, maslinari članovi umaške Udruge 'Maslina-Ulivo', održavajući 10. izdanje međunarodne smotre maslinovog ulja na kojoj su uz ocjenjivanje kvalitete ulja maslinari mogli čuti i korisna stručna predavanja o 'radu' s maslinama i proizvodnji ulja.
Na desetom, jubilarnom, okupljanju maslinara provedena je na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, koji ima licencu za ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja, kemijska i senzorna analiza 52 prijavljena uzorka maslinovog ulja od kojih je 51 uzorak udovoljio uvjetima za dobivanje titule posebno djevičanskog ulja. U prigodnoj ceremoniji, predsjednik Udruge 'Maslina-Ulivo' Flavio Kmet i tajnik Arden Sirotić, uz asistenciju voditeljice Zdenke Gudelj i direktora Sajma Adrijana Juriševića, dodijelili su maslinarima 27 zlatnih, 15 srebrnih i 7 brončanih odličja. Najveći broj bodova osvojili su maslinari Rok Glavina iz Šmarja u Sloveniji ( 92,8 bodova), Nino Činić iz Krasice pored Buja (92,5 boda) i P.O.Milka iz Umaga (92,2 boda).
Zatvaranje ovogodišnjeg sajma, kojeg su ove godine uz pomoć Grada Umaga, Turističke zajednice i Pučkog otvorenog učilišta, uspješno organizirali djelatnici Komunele, pripalo je proglašenju rezultata natjecanja u podvodnom ribolovu i objavljivanju rezultata lutrije na kojoj je glavni zgoditak bila orada od 5,2 kg, koju su ulovili članovi KPA Rovinj Mario Dodić i Milan Budinski, pobjednici natjecanja, a koju je na lutriji dobio Luka Kraševac. Na drugo mjesto plasirali su se podvodni ribolovci Zoran Šćulac i Danko Prispilović, članovi kluba Sv. Pelegrin, a treći su Dario Babić i Davor Tomaić, članovi KPN INA Kostrena. Na natjecanju je sudjelovalo 15 ekipa iz Hrvatske i Slovenije, koje su ulovile 250 kilograma ribe, a od prodaje lutrije prikupljeno je oko 2.000 kuna koje su donirane Crvenom križu Bujštine.

Izvor: www.ipress.hr