• hr
  • en
  • de
  • it

Crnogorci odustali od dolaska ukradenom ‘Oradom’ na vježbu u Split

U akvatoriju Kaštelanskog zaljeva održana je međunarodna mornarička vojna vježba ‘ADRION LIVEX' koju su predvodili brodovi HRM-a.
Aktivnosti koje su se na moru provodile obuhvatile su uvježbavanje komunikacija, traganja i spašavanja (SAR), taktičko manevriranje brodom, MEDEVAC (izvlačenje unesrećenog helikopterom s broda), vježbu nasilnog zauzimanja broda iz zraka (Fast Rope Boarding), zaštitu snaga, ispitivanje, presretanje i ukrcaj na sumnjivo plovilo.
U vježbi je sudjelovalo deset brodova, od kojih pet HRM-a, te po jedan brod albanske, grčke, talijanske i slovenske ratne mornarice. Ratna mornarica Crne Gore sudjelovala je s dva časnika u Stožeru vježbe.
Crnogorci su planirali na vježbu doploviti remorkerom „Orada". Nakon što je Slobodna Dalmacija prije par mjeseci svojim pisanjem upozorila da se radi o brodu koji je 1991. godine otet iz splitske luke Lora i koji po sukcesijskom ključu pripada Hrvatskoj, diplomatskim putem Ministarstvo vanjskih poslova RH skrenulo je pažnju Podgorici kako ne bi bilo dobro da se „Orada" pojavi u Splitu.
Veliku ulogu odigrao je agilni Savjet za sukcesiju vojne imovine MORH-a koji je „Oradu" detektirao kao sastavni dio diobene vojne mase bivše SFRJ.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr