• hr
  • en
  • de
  • it

Brodogradilište 3. maj uspjeli smo dignuti, praktički, iz mrtvih


Od svih koji moraju u privatizaciju, u »3. maju« zasad se najlakše diše što se tiče posla. Ove godine isporučena su četiri broda i jedna barža, u idućoj je u planu isto toliko. No, punu zaposlenost kapaciteta imat će se do, najkasnije, jeseni 2012. godine ako se nešto novo ne ugovori.

Država mora stati iza brodogradilišta koja se moraju riješiti negativnog balasta, a zatim se zajedno usmjeriti prema onim tržišnim nišama u kojima imamo najveće šanse - receptura je predsjednika Uprave »3. maja« Edija Kučana koju je podijelio s novinarima na tradicionalnom blagdanskom druženju u riječkom škveru.
Od svih koji moraju u privatizaciju, u »3. maju« zasad se najlakše diše što se tiče posla. Ove godine isporučena su četiri broda i jedna barža, u idućoj je u planu isto toliko. No, punu zaposlenost kapaciteta imat će se do, najkasnije, jeseni 2012. godine ako se nešto novo ne ugovori. Stanje na tržištu je loše i Kučan smatra kako je u postojećim okolnostima uspjeh izgraditi brod s minimalnim gubitkom, ali se djelatnost mora održati jer »3. maj« donosi Rijeci puno, zaključio je ovaj čelnik riječkog brodogradilišta.

- »3. maj« uspjeli smo dignuti, praktički, iz mrtvih. Znam da se nekima ne sviđa što i dalje postojimo i radimo, ali ovo brodogradilište, uz restrukturiranje koje se mora provesti do kraja, ima budućnost, kazao je Kučan, ali ne želeći otkriti na koga točno misli.
Drugi član Uprave »3. maja« Predrag Božanić, govoreći o poslovnim rezultatima, kazao je kako bi bilanca za ovu godinu bila pozitivna da je država, odnosno Ministarstvo financija provelo potpisani sporazum o obeštećenju za pomorsko dobro. Država se, naime, »3. maju« obvezala preuzeti kreditne obveze u visini od tri milijarde kuna, na koliko su procijenjene trećemajske nekretnine. No, kako to nije provedeno, »3. maj« ovu će godinu zaključiti s oko 200 milijuna kuna minusa, kazao je Božanić.

Izvor: www.novilist.hr