• hr
  • en
  • de
  • it

Brendove Kvarner food i Kvarner gourmet dobit će više od 50 ugostitelja

Kvarner gourmet i Kvarner food novi su brendovi turističke regije Kvarner kojima će se na ovom području marketinški zaokružiti priča o primorsko-goranskoj gastronomiji, a kojima će biti označeno više od 50 ugostiteljskih objekata.

Naime, ponuda namirnica, ali i ugostiteljski objekti na ovom području godinama su u vrhu u Hrvatskoj, međutim, ni dan danas nema zaokružene gastronomske priče u smislu udruživanja ugostitelja i promocije onoga što Kvarner po tom pitanju ima za ponuditi.

Istra je u promociji svoje gastronomske ponude, ali i ponude domaćih maslinovih ulja, vina i ostalog, otišla daleko naprijed. Na Kvarneru postoje pojedinci koji su odskočili i čine vrh hrvatske gastro scene, no regija kao takva još nije našla svoje mjesto na turističkoj karti.

I upravo se to želi promijeniti ovim projektom čiji je nositelj Turistička zajednica Kvarnera te inicijator projekta, poznati restorater Nenad Kukurin , inače član Turističkog vijeća županijske Turističke zajednice. Projekt je sa 70 tisuća kuna bespovratnih sredstava u programu Inovativni turizam pomoglo Ministarstvo turizma.

Naglasak na različitosti

- Na Kvarneru imamo najjaču gastro scenu u Hrvatskoj, i to na jednom vrlo malom prostoru. Međutim, kao destinacija se nikad nismo organizirali. Bilo je pokušaja, no nikad nisu do kraja zaživjeli. Zato je dobro da se u ovom projektu ugostitelji naslanjaju na instituciju, odnosno TZ Kvarnera koja ima svoje kanale promocije i infrastrukturu za prezentranje ove ponude. Kvarner je već dobio brend privatnog smještaja Kvarner Family, te smo htjeli da se pod jednim imenom objedini i gastro ponuda regije. No kako bismo naglasili različitosti u ponudi išli smo na Kvarner gourmet, pod čijom su kapom restorani, te Kvarner food koji objedinjava konobe, bistroe i slične jednostavnije ugostiteljske objekte. Tako smo došli do 12 restorana koji su se prijavili i zadovoljavaju kriterije za oznaku Kvarner gourment (Barbat, Rivica, Sabbia, Plavi podrum, Bevanda, Le mandrać, Draga di Lovrana, Johnson, Laurus, Kukuriku, Štanger i Evergreen) te 42 objekta koji će nositi oznaku Kvarner food, rekao je Kukurin.

Također je dodao kako je prilikom definiranja kriterija za ovu oznaku, važno mjesto zauzela ponuda proizvoda poput maslinovog ulja, janjetine, sireva, vina i slično, koji su proizvedeni na Kvarneru. Ovaj projekt tako, osim promocije regionalne gastronomije, za cilj ima i bolje povezivanje ugostitelja te proizvođača iz regije te u konačnici bolji plasman lokalne proizvodnje.

Stoga će se organizirati radionica ugostitelja i proizvođača kako bi se svatko izjasnio - što kome treba i tko može osigurati koje proizvode. U konačnici, ideja je realizacija posebne kušaonice domaćih proizvoda, ali i oznake Kvarner quality za takve proizvode, po uzoru na istarski znak Istrian quality.


Izrada kataloga

Projekt dakle, ne staje na pukom označavanju ugostiteljskih objekata, već se nastavlja povezivanje ugostitelja i proizvođača, te brojnim promotivnim aktivnostima, naglasila je Irena Peršić Živadinov, navodeći kako će se brendirane Kvarner gourmet i Kvarner food objekte promovirati i kroz digitalne medije, brošure i ciljane prezentacije.

- Sada slijedi izrada tiskanog kataloga Kvarner Gourmet i Kvarner Food u kojem ćemo objediniti sve ugostiteljske objekte i informacije o njima, ali radimo i na elektronskom katalogu, odnosno posebnoj web stranici, a napravit ćemo i posebnu aplikaciju za »pametne« telefone. Naime, turist će moći pomoću smartphonea u svakom trenutku locirati koji mu je najbliži brendirani restoran ili konoba, što nudi, koje su preporuke i slično. Planiramo raditi i posebne prezentacije. Danas se sve manje ide na opće sajmove, već je rast specijaliziranih sajamskih manifestacija po posebnim područjima, tako da ćemo se s ovim projektom i ponudom ciljano predstavljati na potencijalno zanimljivim sajmovima te najbližim emitivnim tržištima. Na njima ćemo organizirati PR aktivnosti, posebne prezentacije i studijska putovanja po Kvarneru. Inače, izuzetno mi je drago što se već sada uključilo toliko ugostitelja koji su prepoznali potencijal promidžbe kroz naše kanale. Naime, želimo da gastronomska ponuda postane motiv dolaska na Kvarner, ne samo dodatni proizvod, i to osobito u pred i postsezoni. Ovo je temelj za osmišljavanje gastro tura, u koje se onda mogu uklopiti wellness, outdoor aktivnosti, kulturna ponuda, manifestacije i slično, istakla je direktorica županijske Turističke zajednice.

Inače, prve tablice Kvarner gourmet i Kvarner food postavit će se već u petak, u okviru Dana turizma na Kvarneru, kada će svim uključenim ugostiteljima certifikate dodijeliti ministar turizma Veljko Ostojić.

Izvor: www.novilist.hr