• hr
  • en
  • de
  • it

Biskup Štambuk: Katamaran treba i Hvaru, a ne samo Komiži i Visu!

Vijest da su se jedinice lokalne samouprave u Komiži i Visu negativno očitovale kad je riječ o pristajanju katamarana "Krilo jet" u hvarsku luku nakon polazaka s tog pučinskoga škoja ili iz Splita premda nemaju kapacitet da ga napune, izazvala je veliko ogorčenje na otoku sunca, osobito što putnici iz Hvara ili za Hvar ostaju bez mogućnosti da stignu do svojih odredišta.
Ljudima koji prosvjeduju pridružio se i hvarsko-bračko-viški biskup msgr. Slobodan Štambuk, koji je 1. srpnja uputio otvoreno pismo gradonačelnicima Komiže i Visa Tonki Ivčević (SDP) i Ivanu Radici (HDZ), s nadom da će promijeniti svoje odluke i tako pridonijeti svekolikom boljitku obaju susjednih otoka.
"Ako je istina da su reakcije iz Komiže i Visa spriječile svakodnevnu katamaransku vezu na relaciji Split - Hvar - Vis, onda se i ja pridružujem s velikom žalošću i nelagodom u srcu, protestirajući protiv tog samoubilačkog poteza! Naime, ako bi se ostvarila svakodnevna veza - barem u iduća tri mjeseca (srpanj, kolovoz i rujan) - duboko sam uvjeren da bi to moglo koristiti i Visu i Komiži i cijelome otoku Visu. Time bi se ostvarila toliko željena veza ova naša dva otoka (Hvara i Visa). To bi omogućilo i svojevrsno kulturno, društveno, pa i ekonomsko napredovanje", piše msgr. Štambuk.

Dugo putovanje
Dakle, ni msgr. Štambuku nije razumljiv odnos Komiže i Visa prema Hvaru. Grad podno Španjole tako je usred turističke sezone izgubio barem 60 katamaranskih mjesta, a ljudi samo pola sata nakon otvaranja agencija ostaju bez mogućnosti kupnje karata.
Naravno, to dovodi do negodovanja putnika, turisti sa sobom nose vrlo negativne uspomene na svoj boravak na našem najsunčanijem škoju, dok čelnici Grada Hvara i Udruge putničkih agencija otoka Hvara vape za pomoći Ministarstva turizma, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Splitsko-dalmatinske županije i svih drugih koji mogu utjecati na to da se stanje barem donekle popravi.
"Promjena stajališta bi i u crkvenom pogledu npr. potpisanome biskupu omogućila da ubuduće ne mora krenuti iz Hvara u 10.45 i na Visu biti u 17.30, što je zapravo putovanje dugo 6 sati i 45 minuta, a kad sam se u nedjelju (30. lipnja) vraćao u Hvar, opet je bilo slično, i to na dan kad je dio Hrvata slavio ulazak naše domovine u Europsku uniju. Otoci naši, plačite! Sve ste udaljeniji jedan od drugoga! Još je uvijek moguć ispravak, požurite! Pokažite da niste uskogrudni i sebični! Učinite što je potrebno da ispravite kurs ‘Krila jeta' i prema Hvaru, a potom i Visu i obratno! Želeći da Vam Bog svojom milošću u ovom poslu bude na pomoći, srdačno Vas pozdravljam iz Vama udaljenog Hvara", zaključio je biskup.

Ivo Radica: Povezanost da, ukidanje ne
I dok Hvarani nisu baš najsretniji "odbijenicom" Visa i Komiže da katamaran na brzobrodskoj liniji Split - Vis, umjesto samo utorkom kao što je to bilo do sada, svakodnevno pristaje u hvarsku luku, za komišku gradonačelnicu Tonku Ivčević i Ivu Radicu, viškoga gradonačelnika, sve je jasno. Od 30. lipnja ove godine katamaran "Krilo jet", u vlasništvu UTO-a "Kapetan Luka", preuzeo je održavanje brzobrodske linije Split - Vis.
Ivo Radica, gradonačelnik Visa, rekao je: "Prvenstvena je zadaća nas, čelnika jedinica lokalne samouprave, štititi interese grada i otoka Visa. Za razliku od drugih otoka, otok Vis desetljećima je bio izoliran, i mislim da je čak i danas kad je o prometnoj povezanosti riječ. Prihvaćanjem ovog prijedloga Vis bi izgubio brzobrodsku liniju i ovo ne bih stavljao u kontekst međuotočne povezanosti jer to nema veze jedno s drugim, ovo je redovita linija za stanovnike. Ako netko ima interes i vidi u tome neku ekonomsku računicu, mi već godinama podržavamo projekt međuotočne povezanosti, no to se mora riješiti na drugi način, a ne na taj da se Visu ukine brzobrodska linija. Izjave o 15-ak minuta duljem putovanju nisu relevantne, time bi se putovanje na brzobrodskoj liniji izjednačilo s putovanjem na onoj trajektnoj."

Tonka Ivčević: Nije 15 minuta, nego 45
Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže, kaže: "Ne razumijem njihovo nezadovoljstvo. Riječ je o višegodišnjoj redovitoj katamaranskoj liniji
između Visa i Splita koja svakog utorka tiče i hvarsku rivu. Koncesionar se javio upravo za takvu liniju, dobio ju je i nema nikakvog razloga da je ne održava po uvjetima po kojima ju je dobio. Ne znam zašto se traži da se na toj liniji svakodnevno pristaje u Hvaru. Svakako ne stoji argument Hvarana da je to putovanje dulje samo 15 minuta. Mi koji utorkom putujemo katamaranom preko Hvara svjedoci smo koliko to putovanje dulje traje, nekad i 45 minuta, a u ljetnim mjesecima još više jer se više putnika i turista ukrcava i iskrcava u Hvaru. Nismo protiv međuotočne povezanosti."

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr