• hr
  • en
  • de
  • it

Bajs: Po prvi put nakon dugo godina, kolovoz ćemo dočekati u plusu

»Zasad nam sve ide na ruku. Nakon Uskršnjih blagdana, tijekom kojih su ostvareni izvrsni turistički rezultati, uslijedio je svibanj koji smo prebrodili bez većih teškoća, a potom i lipanj koji će također imati vrlo dobru statistiku. Posebno je važno što smo izbjegli veliku svibanjsku 'rupu' i sada s optimizmom očekujemo rezultate prva dva srpanjska vikenda. Ako oni budu dobri, a vjerujemo da će tako biti, onda će Hrvatska po prvi put nakon dugih godina dočekati kolovoz u plusu«, rekao je u ponedjeljak u Splitu ministar turizma Damir Bajs, kazavši i da je buking za srpanj i kolovoz relativno dobar.

Ipak, statistički rezultati su jedno, a najave i očekivanja nešto drugo, ističe Bajs i dodaje kako je pred nama još 80 posto ukupne sezone koju treba predano i mukotrpno odraditi kako bi završni račun bio u plusu. Velika su očekivanja i od dolazaka Nijemaca, Austrijanaca, Čeha, Slovaka, Poljaka, te posebno Slovenaca, a dobre najave za ovogodišnju sezonu stižu i iz Rusije.

Iz lepeze optimističnih najava isključeno je talijansko i japansko tržište, pa će se u tom segmentu raditi samo na ublažavanju minusa, a ne ostvarenje pozitivnih rezultata.
Bajs veliki pomak vidi u činjenici da su ključni turoperatori ove godine uvrstili Hrvatsku u svoje kataloge, a mudrim potezom drži i ulaganje u internetsku promidžbu koja je ključna za privlačenja gostiju u glavnoj sezoni.

»Postoje dva cilja koja smo postavili, a to je da Hrvatska ponovno bude bolja od prosjeka Europe te da ponovno privučemo domaće goste«, poručio je Bajs, koji je u Splitu nazočio predstavljanju projekta »Adrian 2011- Biramo najbolji mali i obiteljski hotel«.
Ovogodišnja sezona nosi isti izazov kao i lanjska, pa će se ponovo primijeniti prokušani model pravodobnih, ciljanih i, kako se pokazalo, učinkovitih mjera, koje opet uključuju snažnu suradnju privatnog i javnog sektora kao jamstvo međunarodne konkurentnosti hrvatskog turizma. Ministar turizma posebno je istaknuo važnost malih obiteljskih hotela u kojima sezona traje i više od 180 dana, pri čemu u ukupnoj strukturi smještajnih kapaciteta sudjeluju s 15 posto.
Dosad je u takvu vrst turističke ponude uloženo gotovo dvije milijarde kuna kroz 476 kredita, čije je kamate subvencioniralo Ministarstvo turizma. Zahvaljujući poticajima, Hrvatska je u zadnjih nekoliko godina povećala broj postelja za 15. 246 u 357 hotela, pansiona i aparthotela. Otvoreno je i 3720 radnih mjesta, uglavnom u priobalju, kvaliteta usluga podignuta je na visoku razinu, a radi se i na autentičnoj gastro ponudi s namirnicama lokalnih proizvođača koje bi se gostima nudile u restoranima unutar malih obiteljskih hotela.

»Želimo razbiti predrasudu da se gostima u takvim restoranima nudi konfekcijska večera ili ručak. To će pridonijeti i produljenju sezone, ali i podignuti kvalitetu ponude koja će u cijelosti biti domaća ili autentična«, rekao je predsjednik Nacionalne udruge malih obiteljskih hotela Šime Klarić. Udruga okuplja 250 hotela od ukupno četiristotinjak, a svi se oni, kaže Klarić, mogu mjeriti s najboljim europskim hotelima takve vrste. Prošla je godina za male hotelijere bila pozitivna, kako u dolascima tako i u ukupnim prihodima, pa su očekivanja i za ovogodišnju sezonu optimistična, što znači rast od najmanje pet posto.

Izvor: www.hic.hr