• hr
  • en
  • de
  • it

Albanija i Crna Gora otet će nam najbogatije jahtaše!

Najveća atrakcija lastovske Skrivene luke, 3,20 metara visoka i 420 kilograma teška drvena stolica, ovog se srpnja nije puno "zagrijala". Najveći lastovski poduzetnik, Marčelino Simić, koji ju je prije nekoliko godina na otok dopremio u zafrkanciji, ni ne sluteći kako će ona ubrzo postati zaštitni znak njegova poslovnog kompleksa "Porto Rosso", ne krije kako mu je srpanj u poslovnom smislu bio najgori ikada.

No, zato mu se nasmiješila sreća u kolovozu, nikada boljem otkako je njegov restoran, a zatim i nautičarski centar, otvorio vrata.
Ovogodišnja neuobičajena turistička kretanja nisu jedina novost. Hvarani se tuže kako ih je ljetos posjetio puno manji broj javnosti poznatih lica. Simić to potvrđuje, tvrdeći kako u Skrivenu luku na svojim skupocjenim plovilima zadnjih mjeseci nisu pristizali već tradicionalni VIP gosti, oni koji i redovno borave na stranicama novina.
Ali, nisu samo oni podbacili, zanimljivo je i kako je pao broj dolazaka velikih jahti. Usprkos tome što je Marčelinov stometarski plutajući pontonski gat, spreman na primanje četiri jahte do 40 metara dužine, kolovoz dočekao pun kao šipak, njegov vlasnik je ipak zabrinut.
- Iz agencija doznajem kako je od 30 velikih brodova koji su prošli Jadranom, samo njih šest ostalo u Hrvatskoj. Ostatak je otišao za Crnu Goru i Albaniju. U Crnoj Gori tankaju gorivo jer je tamo "fax free", što automatski znači niže cijene.
U Albaniju je ušao obilat strani kapital, Tirana je postala jedan od centara vrhunske zabave. I zato nas zaobilaze, mi smo im preskupi. A i što im nudimo, gdje su se skrila ta ekskluzivna mjesta? Ako ovako nastavimo, puno ćemo izgubiti. Ne piše nam se dobro - kaže.
Pokazuje nam svoje poslovno carstvo, vrhunski restoran koji se rodio na djedovini, praćen golemom investicijom, pontonom kao sigurnim sidrištem za one koji putuju južnim Jadranom. Veliki postotak njegove klijentele ovdje se stalno vraća, a uz Talijane i Nijemce, novopridošlice su Poljaci i Česi.
I nije to klijentela koja dođe s nosivim hladnjakom punim poma i pašteta. Riječ je o odličnim gostima koji vole Lastovo, naše more, i ne broje pritom koliko će potrošiti u restoranu.
- Talijani su najbolji gosti, hedonisti, u 80 posto slučajeva naručuju jastoge, škampe, oboritu ribu, školjke, dobro vino. Nijemci više preferiraju meso. A onda stižu Slovenci, Austijanci, Norvežani, Poljaci i Česi, koji znaju što je dobra spiza i odlično vino - kaže Marčelino Simić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr