• hr
  • en
  • de
  • it

"Zbog ulaska u EU Hrvatima dolaze bogati europski turisti"

Iako je uvođenje viznog sustava za građane iz Istočne Europe dovelo do 15 postotnog smanjenja ovogodišnjih rezervacija kada su u pitanju gosti iz tog dijela svijeta, Hrvatska ipak očekuje da će joj ulazak u Uniju znatno povećati zaradu od turizma.

Francuski dnevnik Libération tvrdi da čak 15 posto ukupnog BDP-a dolazi iz turizma u doba recesije u kojoj je Hrvatska od 2009., a kojoj se, kako kažu Francuzi, "trenutno ne vidi kraj".

Ipak, ulazak u EU trebao bi bitno doprinijeti otvaranju Hrvatske gostima iz bogatijih Europskih zemalja. "Mnogi Europljani poznaju Hrvatsku, no još će ih više Hrvatsku tek upoznati", za Liberation govori njemački turist Hanke Reitz uživajući u šetnjama Stradunom.

Također, Francuzi podsjećaju na bogatu turističku tradiciju Hrvatske kojoj je znatan udarac zadao rat krajem prošloga stoljeća kada je "bombardiranje mediteranskog turističkog bisera Dubrovnika šokiralo čitav svijet."

Ostaje za vidjeti u kojoj će mjeri otvaranje granica prema Zapadu uistinu doprinijeti izlasku iz krize kojeg sve nezadovoljniji građani s nestrpljenjem iščekuju.

Izvor: www.index.hr