• hr
  • en
  • de
  • it

´Turizmu smo nižim PDV-om ostavili ove godine milijardu kuna´

- Mjerama Vlade koje smo namijenili turizmu u ovoj godini znatno smo rasteretili taj sektor i smanjili mu troškove poslovanja kroz različita oslobađanja i smanjena davanja. Smanjenjem PDV-a sa 25 na 10 posto u ovoj godini za sve turističke i ugostiteljske usluge, Vlada je zapravo turizmu ostavila oko jednu milijardu kuna, zbog čega smo izloženi velikim napadima i kritikama ekonomista.
- Kroz smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje turistički smo resor oslobodili plaćanja 120 milijuna kuna godisnje, odnosno u tri godine ove Vlade oko 400 milijuna kuna samo kroz tu stavku. Tu je onda još i smanjenje doprinosa za šume, spomenicku rentu, reinvestiranu dobit.
- Ako sve te mjere nisu baš ništa značile i sada nas se ponovno napada radi prijedloga PDV-a za turizam, onda vratimo sve te mjere natrag pa da vidimo koliko je stvarno turizam rasterećen - kazao je Boris Lalovac, zamjenik ministra financija na Susretu turističkih djelatnika sa predstavnicima Vlade, koji je u okviru Dana hrvatskog turizma održan u petak u Zadru.
Bila je to prilika za izravna postavljanja pitanja turističkih operativaca predstavnicima Vlade, među kojima je od "prve postave" osim ministra turizma Darka Lorencina, bio još samo ministar obrta Gordan Maras, te zamjenik ministra Slavka Linića i nekoliko pomoćnika iz različitih resora.
Kao jedan od ključnih problema koji ovog trenutka, osim najave povećanja stope PDV- za turizam, muči turističke radnike jest i prijedlog Zakona o radu koji regulira povremene poslove.
- Taj zakon će desetkovati zaposlene na neodređeno vrijeme u turističkim poslovima i doslovno pomesti svo pomoćno osoblje u turizmu i pretvoriti ih u povremene radnike bez radnog odnosa - kazao je između ostalog Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma Hrvatske.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr