• hr
  • en
  • de
  • it

"Turisti skloni avanturizmu nisu pripremljeni - spašavamo ih svaki dan"

Sve spasilačke službe u Splitsko-dalmatinskoj županiji spremne su u turističkoj sezoni žurno intervenirati i pomoći stanovništvu i turistima na kopnu i moru u slučaju sigurnosnih ugroza, požara ili havarija, zaključeno je jučer na radnom sastanku što ga je upriličio župan Zlatko Ževrnja, a na kojem se raspravljalo o radu tih službi na području županije u ljetnoj sezoni.
"Stanovništvo i turisti mogu se osjećati sigurno jer su naše žurne službe spremne raditi svoj posao zaštite, spašavanja i osiguranja u slučaju potrebe", poručio je župan Ževrnja.
Načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Zoran Petričević rekao je će na području te županije tijekom ovogodišnje ljetne sezone biti angažirano još pedesetak policajaca iz drugih dijelova Hrvatske, a u splitskoj trajektnoj i zračnoj luci te u Omišu i Makarskoj i 12 policajaca iz inozemstva za potrebe stranih turista.
"Što se tiče stranih turista, primjetno je da je dio njih sklon avanturizmu, a zbog nepripremljenosti i nepoznavanja naših planina i mora, neki zalutaju tako da gotovo nema dana a da Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) ne traži osobe po planinama ili moru, a to troši naše resurse", istaknuo je Petričević. Dodao je kako se nada da neće biti većih sigurnosnih ugroza, ali, rekao je, ako se takvo što i dogodi, "pripravni smo".
Zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina kazao je kako je na području te županije trenutačno angažirano 448 sezonskih vatrogasaca.
"Spremni dočekujemo turističku sezonu i nadam se da naši vatrogasci neće imati posla", istaknuo je Glavina.
Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić ocijenio je da je ta služba osposobljena na razini "svjetske izvrsnosti", ali ima teškoća s njezinim financiranjem.
"Čak 80 posto Splitsko-dalmatinske županije je prostor izvan naselja te naš angažman zahtijeva dodatne troškove", naglasio je Prizmić.
Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Leo Luetić rekao je kako je od 1. srpnja do sredine rujna u više mjesta na području županije angažirano dodatno medicinsko osoblje. Na prometnicama u blizini Dugopolja i Zagvozda angažirani su i posebni timovi hitne medicinske pomoći za putnike, a u Divuljama je smještena helikopterska služba spremna za žurnu intervenciju.
Ravnatelj županijskoga Crvenog križa Željko Grubišić izvijestio je kako Crveni križ na području Splitsko-dalmatinske županije ima oko 200 osoba osposobljenih za spašavanje na vodi i na plažama.
"U Splitu imamo poseban uređaj koji u slučaju katastrofe u kratkom roku može preraditi 4000 litara vode iz svake baruštine u pitku vodu", rekao je Grubišić i dodao kako su u Hrvatskoj još tri takva uređaja - dva u Zagrebu i jedan u Vinkovcima.
Lučki kapetan Boris Matošić izvijestio je o sigurnosnim mjerama u splitskoj gradskoj luci u kojoj, kako je rekao, na godinu ima 14.000 uplovljavanja te kroz nju prođe sedam milijuna putnika i 700.000 vozila.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr