• hr
  • en
  • de
  • it

´Škovacere´ još na linijama: jednom otišla rampa, drugi plovi u zamračenju

Zbog kvara na ukrcajno-iskrcajnoj rampi, "Jadrolinijin" trajekt "Pelješčanka" tijekom ponedjeljka nije plovio na liniji između Makarske i Sumartina.
Uoči planiranog prvog jutarnjeg isplovljavanja u 6 sati utvrđeno je da se rampa ne može podignuti, pa je brod ostao privezan u Sumartinu gdje su djelatnici tehničke službe državnog brodara otklanjali kvar, što nam je potvrđeno i u splitskoj agenciji "Jadrolinije".

"Pelješčanka" je jedan od četiriju trajekata, popularnih "škovacera" ili "papuča", građenih prije 40-ak godina u Brodogradilištu "Kraljevica" po uzoru na slične brodove koji su plovili prema grčkim otocima, a tri takva kupila je 1968. i 1969. i "Jadrolinija" - "Cresanku", "Hvaranku" i "Bračanku".
Novogradnje iz Kraljevice, kapaciteta od 200 putnika i 30 vozila, tada su zadovoljavale zahtjeve na dalmatinskim prugama, ali su ih noviji, veći i brži brodovi istisnuli.

No, nacionalna ih kompanija i dalje koristi za održavanje linija prema manjim lukama kao što su Sumartin, Kaprije, Žirje, te Drvenik. Upravo su zastarjele rive u pojedinim lukama glavni razlog što "Jadrolinija" u svojoj floti još drži sve četiri "škovacere", a to su uz "Pelješčanku" i "Šoltanka", "Lošinjanka" i "Krčanka". Riječ je o brodovima koji mogu ukrcati relativno malo putnika i vozila, a imaju i samo jednu, pramčanu rampu, što usporava rad u lukama.
Prema informacijama s terena, najlošiji komfor za putnike i posadu vlada na "Krčanki" koja već godinama plovi iz Šibenika prema Kapriju i Žirju.
Organizacijski i kadrovski razlozi nameću činjenicu da pomoćni strojevi na tom trajektu ne rade 24 sata, kao na nekim drugima, nego se koristi električni priključak u pristaništima.
Nakon toga se trošila na "Krčanki" napajaju iz akumulatora, pa na brodu radi samo nužna rasvjeta, a o grijanju nema ni riječi, to više što na brod nikada nisu ni ugrađeni klimatizacijski uređaji. Ipak, "Deutzov" glavni stroj je pouzdan, pa je "Krčanka" s brzinom od 10-ak čvorova ipak bolja od nekih novijih brodova u bijeloj floti.

Izvor: www.slobodndalmacija.hr