• hr
  • en
  • de
  • it

´Sali´ Pakistancima, a ´Istranka´ u rezalište

"Tankerska plovidba" prodala je tanker "Sali" kompaniji "Sovereign Seatrade Corp." s Britanskih Djevičanskih Otoka za 10,65 milijuna dolara.
Kako smo i najavljivali, Uprava zadarskog brodara odlučila se za prodaju najstarijeg broda u floti, izgrađenog 1994. godine, koji će ubuduće zapravo ploviti u kompaniji iza koje stoji kapital pakistanskog "Tomini Ship Managementa".
S istim brodovlasnikom navodno se pregovara i oko prodaje broda "Dalmacija" za koji "Tankerska" traži 11,7 milijuna dolara, dok su potencijalni kupci spremni izdvojiti 11 milijuna "zelembaća".  
I dok najveći hrvatski pomorski prijevoznik tekućih tereta pregovara oko prodaje najstarijih brodova u floti, u indijskom Alangu skončao je brod "Areti I", domaćim kroničarima poznatiji pod imenom "Istranka" koji je prije 32 godine izgrađen u pulskom "Uljaniku".

Dosadašnji grčki vlasnici prodali su 32 godine stari brod u staro željezo za gotovo 2,9 milijuna dolara. Bulker "Istranka", nosivosti 15.884 tone, izgrađen je u travnju 1979. godine za tadašnju "Istarsku plovidbu".
Već godinu poslije našao se u luci Basra usred Iransko-iračkog rata. Posadu su činila 32 člana koji su pokušala iskrcati teret kako bi brod s manjim gazom preplovio rijeku Shatt al-Arab i izašao iz zone sukoba.

Budući da im to nije uspjelo, "Istranka" je ostala u Basri, a dio posade bio je evakuiran. Unatoč naporima, brod nije uspio isploviti iz ratne zone, pa su i ostali pomorci bili prebačeni u domovinu, a "Istranka" je prepuštena osiguravatelju.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr