• hr
  • en
  • de
  • it

´Profesionalcima su dopustili da preoru more, a tjeraju nas male ribare´

Dio otočana, stanovnika poluotoka Pelješca te ostalih mjesta uz more u našoj Županiji, koji su imali odobrenja za mali ribolov, već u ovoj godini izgubit će te dozvole.

Od 1. ožujka, ribu za vlastitu prehranu i popunjavanje kućnog budžeta smjet će loviti samo oni s navršenih 60 godina, ako im osobni dohodak ne prelazi 50 posto proračunske osnovice. Ostali mogu u ribolov jedino kao sportski ili rekreativni ribolovci.
- Profesionalcima su dopustili da preoru more uz kraj. Nema više gere, nema tradicionalne ribe koja je bila prehrana stanovništva. Mrežama potegačama uništili su mlađ i mrkentu tako da za par godina neće biti ove ribe od koje se stanovništvo uz more prehranjivalo. Kod nas 90 posto ljudi ide u ribe. Moj sin je u mreže uložio sigurno osam tisuća kuna. Bio je mali ribar, a bavi se ribarenjem od djetinjstva. To je tradicija u našoj obitelji - kaže Ante Milat, iz Blata na otoku Korčuli.
Od 1. siječnja 2015. godine kategorija "mali ribolov" se u potpunosti ukida, sukladno obvezama Republike Hrvatske iz pregovora u okviru Poglavlja 13 o ribarstvu.
Kako su pojasnili u Cehu ribara Obrtničke komore Dubrovnik, uvodi se kategorija "mali obalni ribolov" koji će biti novi oblik ribolova, ali ujedno i gospodarska djelatnost, te će mali ribari biti obveznici fiskalizacije.
- Na taj način većina će biti prisiljena odustati i od te kategorije jer im se neće isplatiti. Smjet će uloviti do pet kilograma ribe dnevno koju će moći prodati samo na svom području i za nju izdati fiskalni račun. Međutim, to će moći raditi s opremom koja je identična s alatom koji su koristili dosadašnji mali ribolovci, odnosno udicom, vršama i mrežama, što je također otežavajuća okolnost - kažu u Cehu ribara.
Uprava za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede izrađuje pravilnik prema kojem će se odobrenja za mali ribolov moći produljiti po novim uvjetima, koji su takvi da će većina malih ribara ostati bez dozvole.
Još uvijek se čeka postavljanje kriterija i uvjeta za izlazak iz ribarstva u skladu s europskim programima, a spominju se dvije mogućnosti: uništavanje starih brodova uz isplatu određene naknade ribarima, i prelazak u druge aktivnosti.
Koje uvjete moraju ispuniti ribari koji imaju namjeru napustiti ribolov, a koje programe moraju donijeti nadležna nacionalna tijela radi osiguravanja što bezbolnijeg prelaska, još nije jasno.
- Uputila sam zastupničko pitanje Europskoj komisiji o dozvoli uporabe tradicionalnih alata u malom ribolovu za vlastite potrebe u sredozemnim članicama u kojima je to dio višestoljetne tradicije. Radeći na zaustavljanju prekomjernog izlova, Unija je popustljivija prema velikim komercijalnim flotama, koje su glavni krivac za prekomjerni izlov ribe, nego prema 16 tisuća malih ribara u Hrvatskoj koji svojim kapacitetima ne ugrožavaju riblji fond. Držim da to nije pravedno pa sam tražila očitovanje Komisije - rekla je Ruža Tomašić, europarlamentarka iz Smokvice.
U 2013. godini izdano je 9500 odobrenja za male ribolovce u Hrvatskoj. S Europskom unijom dogovoreno je da ćemo taj broj smanjiti na 2000 do potpunog ukidanja kategorije "malog ribolova". Stoga su i doneseni ovi novi posebni uvjeti za produljivanje odobrenja u 2014. godini - kažu u Cehu ribara pri Obrtničkoj komori, dodajući kako ih je samo na razini naše županije u prošloj godini bilo izdano 2500.
Europsko zakonodavstvo poznaje samo kategoriju "sportskog i profesionalnog ribolova", pa će tako biti i kod nas. Od 1. ožujka do 31. prosinca 2014. godine, mali ribolov će moći obavljati samo osobe koje posjeduju važeće Odobrenje i Potvrde o pravu na obavljanje malog ribolova bez obveze plaćanja naknade, uz uvjet da imaju prebivalište na otoku ili poluotoku Pelješcu, da u 2014. imaju navršenih 60 godina života, da su ostvarile ukupan dohodak u 2013. godini koji po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 50 posto proračunske osnovice, tj. 1650 kuna, što se dokazuje potvrdom Porezne uprave i vlastoručno potpisanom izjavom o članovima kućanstva i ukupnim prihodima.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr