• hr
  • en
  • de
  • it

"Ane" u staro željezo plovi, posadi 500.000 dolara donosi

Bivši članovi posade s neizvjesnošću čekaju rasplet priče o brodu "Ane" koji je već 15 mjeseci teškim poslovno-pravnim "lancima" privezan uz dokove splitske Sjeverne luke. Prema procjeni odgovornih u Sindikatu pomoraca Hrvatske (SPH), dugovanje kompanije "Fractal Shipping", čiji je vlasnik Nikša Giovanelli, prema pomorcima i njihovim obiteljima popeo se do gotovo pola milijuna dolara, a njihova potraživanja vjerojatno će biti podmirena tek nakon sudske prodaje broda, izgrađenog 1986. godine u riječkom "3. maju" pod imenom "Srakane" za "Lošinjsku plovidbu".
- "Ane" je kupljena 2010. godine, nakon pune 24 godine plovidbe u lošinjskoj floti, i to kreditom Credo banke koja je na brod upisala hipoteku u iznosu od 1,1 milijun dolara. Nakon remonta obavljenog u prosincu 2011. u "Viktoru Lencu", počeo se vući prvi "rep" - odbijanje brodara da plati račun jer je imao primjedbe na kvalitetu nanesene boje i druge stavke. Tada smo zabilježili prva veća kašnjenja u isplatama plaća posadi, a brodar nije podmirivaoni kreditne rate.
"Lenac" je "Anu" zaustavio u Kopru i od brodara zatražilo isplatu dijela novca, što se nije dogodilo, pa je poslovodstvo riječkog škvera u rujnu 2013. drugi put "stopiralo" brod u najvećoj slovenskoj luci. Dio pomoraca koji su se trebali iskrcati tada je zatražio isplatu svih potraživanja, ali to se nije moglo ispuniti bez da brod isplovi na ugovoreno odredište, te je angažmanom SPH i Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) povučena "Lenčeva" blokada, a smjena posade dogovorena je na sidrištu ispred Splita nakon što stigne prihod od vozarine - ističe Milko Kronja, voditelj šibenskog ureda SPH i inspektor ITF-a.

Kontra konvencija
Iako je od kolovoza 2013. i u našoj zemlji stupila na snagu konvencija o radu pomoraca "MLC 2006", koja izričito propisuje redovnu mjesečnu isplatu ukrcanim posadama te potpuno podmirivanje dugova pomorcima prigodom njihova iskrcaja i povratka kućama, "Fractal Shipping" je ponudio isplatu oko 60 posto potraživanja, a ostatak im je obećao dati od budućih vozarina. Članovi posade "Ane" su, unatoč zakonskoj mogućnosti da blokiraju brod koji bi tada odmah završio na sudskoj dražbi, pristali na takvo rješenje i brodaru dali šansu za opstanak.
- Po predočenim podacima, prvi priznati dug pomorcima iznosio je nepunih 100 tisuća dolara, što je iznos njihovih tromjesečnih plaća. "Ane" je nastavila s plovidbama i nakon pet putovanja, unatoč obećanjima brodovlasnika, dug iskrcanim članovima posade bio je tek neznatno smanjen, a onima na brodu - dodatno povećan. 
U međuvremenu se sindikatu javilo još pomoraca s neevidentiranim potraživanjima. S "Fractalom" smo ponovno pregovarali o dinamici isplate zaostalih "bušti" i upravo negdje u to vrijeme je "Ane" iz Alžira doplovila u Sjevernu luku radi ukrcaja građevinskog željeza. Na temelju zahtjeva "Viktora Lenca" brod je ponovno sudski zaustavljen, a blokadi se uskoro pridružila i slovenska tvrtka s iznosom od 30-ak tisuća eura - dodaje Kronja.
Unatoč sudskoj mjeri, nastavljen je ukrcaj tereta pa se preko brokerske tvrtke "Stemcor" pokušavala dogovoriti isplata dijela "Lenčevih" potraživanja, odnosno 50.000 eura za oslobađanje broda, ali, kako tvrdi naš sugovornik, bilo im je ponuđeno nedovoljnih 35.000 eura, pa je "Ane" ostala privezana uz splitske dokove, gdje se nalazi i danas.
- Nakon gotovo dvomjesečnog čekanja i prepucavanja, 15. ožujka prošle godine brodar je raspremio "Anu" i podijelio otkaze svim pomorcima koji su do tada ostali na brodu. Od SPH i ITF-a Giovanelli je bio upozoren da po Kolektivnom ugovoru kojeg je potpisnik pomorci u slučaju raspreme broda imaju pravo na jednomjesečni otkazni rok, do 15. travnja. Brodar je to u početku prihvatio, ali se poslije smrti brodskog kuhara, za što je propisana znatna odšteta, predomislio i rekao da ne priznaje otkazni rok - naglašava ITF-ov inspektor, te dodaje:
- U iduća dva mjeseca, tijekom kojih se članovi posade nisu htjeli iskrcati bez isplate zaostalih plaća, SPH je vodio brigu o njihovoj opskrbi hranom, uz jednokratnu pomoć "Lenca", te vodom, i to dobrotom Javne vatrogasne postrojbe grada Splita. Kada su se sve zalihe iscrpile, a dovod struje naposljetku prekinut, posada se iskrcala s "Ane", na čijoj je palubi ostao samo mornar Savo Škoro, njezin neformalni čuvar.
Tada su vođeni pregovori s Credo bankom koja je u međuvremenu završila u stečaju, čiji predstavnici nisu pristali na ponudu potencijalnih kupaca broda da se financijerskoj kući isplati oko polovine novca kako bi se hipoteka skinula, "Ane" prodala, a članovi posade naplatili.

Braća po rodilištu i rezalištu
- Giovanelli je tada izjavio da je brod nemoguće pokrenuti zbog nabujalih lučkih troškova, klase i osiguranja. Zaboravio je napomenuti najveću i najvažniju stavku, a to je dug pomorcima koji je dosegnuo gotovo 400 tisuća dolara, odnosno 14 mjesečnih plaća pomoraca, te je još uvećan za više od 95 tisuća dolara za odštetu obitelji preminulog kuhara - kaže nam Kronja.
Jedno je sigurno: splitska Kapetanija neće dopustiti isplovljavanje "Ane" bez podmirivanja dugova pomorcima, Lučkoj upravi i tvrtki "Luka", te bez obnove plovidbenih svjedodžbi, što, ovisno o trajanju postupka, može nadmašiti vrijednost broda kao starog željeza.
- Zadnja informacija s arbitražnog suda glasi da je "Fractal Shipping" izgubio spor s "Lencem", tako da cijela priča postaje još tragičnija. Kada će se i za koliko brod prodati, te u kojoj će se mjeri bivši pomorci s "Ane" uspjeti naplatiti, ovisit će o ishodu dražbe, a nakon nje je vrlo vjerojatan ishod taj da jadranski veteran podijeli sudbinu svoje braće "Orleca", "Orjule" i "Ilovika", izgrađenih od 1985. do 1988. u Rijeci, jer su svi redom, osim nekadašnjeg "Suska", koji još uvijek plovi pod egipatskom zastavom kao "Egy Pride", već do ljeta 2012. ostavili svoje kosti u indijskim i kineskim rezalištima - zaključuje sindikalist.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/