• hr
  • en
  • de
  • it

‘Tankerska plovidba’ zaplovila u minus od 77,9 milijuna kuna

Tankerska plovidba je nekoliko godina u krizi što je sve očitije i po izostanku njihovih ranijih vrlo izdašnih donacija za bolnicu, košarku, jedrenje, za humanitarne akcije. Manjak na računu Tankerske odražava se na punjenje proračuna Zadarske županije i Grada Zadra i zato je logičan veliki interes za poslovanje ove kompanije koja raspolaže imovinom vrijednom 500 milijuna eura.
Na prošlotjednoj skupštini dioničara, konstatiran je gubitak poslovanja u iznosu od 77,9 milijuna kuna i to za cijelu grupu Tankerske plovidbe. A treba znati da je u sustavu čak 26 ovisnih društava, većinom registriranih malih kompanija na Malti i u Liberiji, a tu su još domaće tvrtke kao što je RT centar Nin i RTD, odnosno Zadarski list. Poslovanje na svjetskom tržištu je sve složenije, na snazi su najniže vozarine u posljednjih 30 godina.
I zato se poslovna bilanca pokušava popraviti prodajom starih brodova. Gubitak bi bio i veći da već ranije nije počeo proces prodaje starih brodova - lani je tako prodan brod Sali i time gubitak smanjen, a u prvoj polovici ove godine prodani su još Frankopan, Petar Zrinski i Dalmacija što će ovogodišnjem poslovnom rezultatu pridonijeti prihodom od 101 milijun kuna.
Tankersku i dalje očekuju, kako je naveo predsjednik Uprave Lenko Milin, veliki poslovni izazovi u koje spada i samo održavanje likvidnosti jer se globalnoj ekonomskoj krizi ne nazire kraj. Dodao je, jasno, parolu kako iz krize treba izaći čvršći i jači, no žrtava će očito biti. Zato je kao prvenstveni cilj postavljen opstanak grupe Tankerska kao brodara u većinskom vlasništvu zaklade Tankerske plovidbe, a to znači i napuštanje svega što nije u osnovnom biznisu.
Prošle je godine Tankerska povećala svoj vlasnički udio u Viktoru Lencu i očita je orijentacija da se jača ova pozicija jer se smatra da je to ulaganje u komplementarnu djelatnost. No sve je izglednije da se drugi biznisi žele što prije napustiti da ne opterećuju cjelinu poslovanja. Projekt Rekreacijskog turističkog centra Nin se privodi kraju jer se uskoro očekuje ishođenje građevinske dozvole, a u Tankerskoj bi željeli to sve u kompletu prodati nekoj pravoj turističkoj kompaniji.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr