• hr
  • en
  • de
  • it

30.12.2010. "Falak G" kreće prema rezalištu u Turskoj

Uplovljenjem tegljača »Courbet« u riječku luku najavljen je konačni odlazak »Falaka G«, podrtine koja već pet godina trune u Rijeci. »Falak« će na posljednju plovidbu prema turskom rezalištu, prema riječima odgovornih u agenciji Adriatica, krenuti tijekom današnjeg dana ili najkasnije sutra ujutro, ovisno o tehničkoj pripremi broda za tegalj.
Na brod je potrebno montirati svjetla i užad za tegalj, a cjelokupni »papirnati« dio priprema je dovršen, ističu u Adriatici, prema uputstvima Hrvatskog registra brodova. Iz Porto Baroša na sidrište će ga otegliti remorkeri JPS-a, gdje će ga u tegalj uzeti »Courbet« i krenuti put Turske. Tamo će »Falak G« skončati kako je već odavno trebao - kao staro željezo.
Taj nesretni brod u riječku je luku privezan nakon nasukavanja kod Koromačnog i teškog ekološkog incidenta u »Viktoru Lencu«, kada je iz njegovih tankova u more iscurilo desetak tona goriva. Nedugo po vezivanju na riječki lukobran napustila ga je posada, kao i vlasnik, grčki brodar. Uslijedilo je višegodišnje seljakanje broda po luci i sudska bitka za njegovu prisilnu prodaju koja je svoj epilog dobila početkom studenog, kada je na dražbi Trgovačkog suda prodan panamskoj offshore tvrtki, zapravo turskom rezalištu, za 120 tisuća američkih dolara. Taj iznos ni približno ne pokriva ukupne troškove mrtvog veza i premještanja broda unutar riječke luke. Unatoč tome u Lučkoj upravi Rijeka nisu skrivali zadovoljstvo činjenicom da će se napokon riješiti olupine koja predstavlja konstatnu prijetnju okolišu i sigurnosti plovidbe.
Ravnatelj Lučke uprave Bojan Hlača čak ga je, podsjećamo, u jednom trenutku namjeravao proglasiti ekološkom opasnošću i temeljem toga ga izmjestiti iz luke, no od toga je odustao pod prijetnjom kaznene prijave. Saga se nakon prodaje broda približava kraju no Lučka se uprava može samo nadati da se uskoro neće ponoviti slična priča s nekim novim Falakom G. Jedino pravo rješenje koje bi hrvatske luke osiguralo od ponavljanja takvih slučajeva bila bi zabrana uplovljavanja svim podstandardnim brodovima, kao što je slučaj u susjednoj Italiji, za što se već godinama zalaže i Sindikat pomoraca Hrvatske. S druge strane, upravo u riječku luku redovito uplovljavaju takvi brodovi, pa je pitanje bi li u Luci i Lučkoj upravi Rijeka doista podržali takvu zabranu.

Izvor: www.novilist.hr