• hr
  • en
  • de
  • it

30.11.2010. Istra: Garbin ili ponente, more je prokuhalo

Iako su se danas mnogi zapleli u raspravi je li uz zapadnu istarsku obalu puhao jugozapadni vjetar garbin, odnosno lebić ili zapadnjak ponente, činjenica je da je vjetar bio olujni te da je, što je karakteristično za oba vjetra, stvarao ogromne valove.
I dok su se neki divili visokim valovima te ih fotografirali, vlasnici barki u Rovinju, Fažani, Valbandonu i ostalim mjestima koja su bila na udaru vjetra morali su dežurati i paziti hoće li njihova plovila izdržati nalete podivljalog mora.
U valbandonskoj smo lučici tako zatekli vlasnika jedne barke koji je ujutro već morao mijenjati cime na krmi, budući da su mu stare pukle zbog stalnih naleta valova. Kazao nam je da dugo nije doživio tako jaku ponentadu. Budući da su u lučici nedavno stari most zamijenili novim, srušili su i središnji potporni stup koji je koliko-toliko štitio lučicu od većih valova.
U Fažani je, pak, bilo gotovo nemoguće prošetati rivom koju su doslovno potapali valovi. Barke koje su bile na slobodnim vezovima plesale su neki svoj ples na uzburkanom moru, a vlasnici su ih s obale mogli samo promatrati i zazivati smirivanje vremena. Na rivi nije bilo ni parkiranih vozila, budući da su valovi zalijevali kopno sve do ceste.
Orkanska garbinada srećom nije prouzročila štete u Rovinju. Vlasnici su na vrijeme osigurali vezove svojih plovila, ali su zbog naleta vjetra i valova morali dodatno zatezati konopce i sidra. Nakon nevremena posla će imati komunalci jer je marežada na obalu nabacala pijesak i kamenje.
Iz rovinjske Lučke uprave saznajemo da je lebić, po domaće garbin, povremeno dostizao jakost od 20 metara u sekundi, što se smatra orkanskim. Budući da garbinada tek smjenjuje jednu i drugu vrstu vremena, sreća je da će potrajati kratko.

Izvor: www.glasistre.hr