• hr
  • en
  • de
  • it

28.09.2010. Očuvanje bioraznolikosti nužno je za razvoj turizma

Hrvatska je dio svjetskog turizma, čiji se razvoj treba temeljiti na održivosti i očuvanju bioraznolikosti. Stoga je naša dužnost za budućnost zaštititi sve što imamo, poručio je ministar turizma Damir Bajs povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, čija je ovogodišnja tema „Turizam i bioraznolikost".
Budući da svi hrvatski nacionalni parkovi, kao i parkovi prirode, rade na komercijalnoj osnovi, ministar je istaknuo da na taj način turizam pomaže u zaštiti prirode te poručio da Hrvatska „neće pasti u zamku brzog profita pa time neće ni dozvoliti uništenje svojih prirodnih ljepota".
Da će Hrvatska zadržati svoju poziciju prepoznatljivog ekološkog odredišta potvrdila je i predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir te dodala da je Svjetski dan turizma odlična prilika za pokazati sve što Hrvatska ima.
Naime, naša se zemlja sve više nastoji pozicionirati kao lifestyle destinacija, odnosno kvalitetno odredište životnog stila i kao jedna od vodećih turističkih zemalja Sredozemlja, s naglaskom na ekologiju i očuvanost prostora. Osim toga, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja s bogatim i raznovrsnim šumskim bogatstvom koje prekriva čak 37 posto njezinog ukupnog teritorija, a prema broju biljnih vrsta po površini zauzima 3. mjesto u Europi.
Povodom Svjetskog dana turizma predavanja su u Parku prirode Žumberak održali i ravnateljica Uprave za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture Kornelija Pintarić, pomoćnik direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Milo Sršen i načelnica Odjela za međunarodnu suradnju pri Ministarstvu turizma Blanka Belošević.
Na obilježavanju su, uz predstavnike medija, bili prisutni i državni tajnik za turizam Željko Lenart, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić i ravnateljica PP Žumberak Lidija Bertović.
Podsjećamo, Svjetski dan turizma obilježava se svake godine 27. rujna, a Hrvatska ga svečano obilježava od 2004. godine. Njegovu temu određuje Glavna skupština Svjetske turističke organizacije (UNWTO) te je usklađuje s temama UN-a. Svake je godine druga regija domaćin središnje proslave, za što je ove godine zadužena jugoistočna Azija, dok je zemlja domaćin Kina.

Izvor: www.mint.hr