• hr
  • en
  • de
  • it

25.08.2010. Racija na moru kod Dubrovnika: stranci više krše zakon

Tijekom opsežne akcije kontrole postupaka i aktivnosti gliseraša u dubrovačkom akvatoriju službenici Pomorske policije PU dubrovačko- neretvanske i djelatnici ispostava Lučke kapetanije Dubrovnik zatekli su u prekršaju nedozvoljenog glisiranja ukupno 18 osoba, od kojih je bilo 13 stranaca te pet hrvatskih državljana.
Najčešče je, kako neslužbeno doznajemo, bilo riječi o glisiranju hidroskutera i glisera na nedozvoljenoj udaljenosti odnosno blizini obale, zbog čega su bili ugroženi životi kupača.
U navedenoj je akciji također utvrđeno i počinjenje 13 pomorskih prekršaja temeljem Zakona o strancima, Zakona o nadzoru državne granice, Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, Zakona o morskom ribarstvu, Pomorskog zakonika te Uredbe o uvjetima za dolazak i boravak stranih jahti i brodica namjenjenih športu i razonodi u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske.
Prema priopćenju dubrovačke PU kojeg potpisuje glasnogovornica Marija Gjenero, cilj svih navedenih koordiniranih aktivnosti policije i Lučke kapetanije bila je provjera zaticanja i sankcioniranja nedozvoljenog glisiranja na moru kojim se krše pravila o sigurnosti plovidbe morem.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr