• hr
  • en
  • de
  • it

23.09.2010. Koncesijski ugovor Marine Frapa - poslovna je tajna!

Za predsjednika rogozničkog Općinskog vijeća Šimu Lovrića, baš kao i za općinsku načelnicu Sandru Jakelić, koncesijski ugovor Marine Frapa s Vladom RH poslovna je tajna.
Načelnica općine Rogoznica prije tri je mjeseca bez uspjeha pokušavala doznati granice koncesije i cijenu koncesijskih kvadrata. Kad joj to nije uspjelo, upit je Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture ponovio predsjednik Općinskog vijeća.
Odgovor Ministarstva, točnije Uprave pomorskog prometa, pomorskog dobra i luka, a koji je potpisala vršiteljica dužnosti ravnatelja Uprave Maja Markovčić-Kostelac, u utorak ujutro zgrozio je općinske vijećnike.
Sporni ugovor, kažu vijećnici, možda može biti poslovna tajna za medije, ali ne bi smio biti i za zainteresirane stranke. Kondicije ugovora koje zna Vlada RH trebale bi znati Županija i Općina, jer se prihod od koncesije dijeli na tri jednaka dijela - zaključili su.
V.d. ravnatelja Uprave Maja Markovčić-Kostelac pokušala je, suhoparnim birokratskim rječnikom, objasniti vijećnicima zbog čega moraju živjeti u neznanju, pa piše: "Ugovor o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma Frapa poslovna je tajna, stoga isti nismo u mogućnosti dostaviti.
Međutim, traženi ugovor sklopljen je na temelju i u skladu s Odlukom Vlade RH o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene - luke nautičkog turizma Frapa (Narodne novine broj: 132/00, 105/01, 20/07).
Budući da je predmetnom Odlukom propisana godišnja naknada koju je ovlaštenik koncesije dužan plaćati za korištenje pomorskog dobra, ugovorom se nije mogla ugovoriti drukčija naknada za korištenje pomorskog dobra", stoji u njezinu odgovoru. Prema podacima Ministarstva mora, koncesijski obuhvat Marine Frapa iznosi golemih 164 tisuće četvornih metara.
Općinski vijećnici drže da je obuhvat znatno veći i da u njega nisu uračunati naknadno izgrađeni gatovi i parkiralište, a i neprihvatljiva im je cijena od 50 lipa za kvadrat mora i priobalja.
- Predlažem angažiranje odvjetničkog tima i sudski proces. Neka sud odredi što je poslovna tajna i može li se nekažnjeno godinama zakidati općinski proračun, i to u milijunima - predložio je nezavisni vijećnik Zvonko Zovko. Uza svu konsternaciju, vijećnici vladajućega HDZ-a ipak nisu prihvatili prijedlog.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr