• hr
  • en
  • de
  • it

23.03.2011. Za studente Ministarstvo mora preuzima plaćanje goriva školskog broda

S obzirom da sveučilišta nisu osigurala sredstva kako bi studenti pomorskih fakulteta mogli koristiti školski brod „Kraljica mora", Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odlučilo je preuzeti plaćanje troškova goriva.
U tom slučaju pomorski fakulteti bi plaćali jedino hranarinu ako koriste hranu s broda.
Ministarstvo će za ovakvu odluku odmah zatražiti suglasnost Vlade RH.
Županije, kao osnivači srednjih pomorskih škola, osigurale su u 2011. sredstva za te namjene te će učenici moći koristiti školski brod od rujna ove godine.
Školski brod „Kraljica mora" otplovio je u brodogradilište Montmontaža-Greben u Velu Luku na godišnji pregled prije isteka garantnog roka, gdje će biti do kraja travnja.
Odmah nakon toga slijedi plovidba sa studentima, a na jesen s učenicima srednjih pomorskih škola.
Sukladno zaključku Vlade, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je osiguralo sredstva za financiranje izgradnje školskog broda koja je stajala oko 37 milijuna kuna, te za održavanje i opremanje broda stalnom posadom.
U ovoj godini za tu namjenu Ministarstvo je osiguralo 2.860.000 kuna, a ta sredstva u cijelosti pokrivaju troškove redovnog i izvanrednog održavanja broda, osiguranje broda i troškove ukrcane posade, pri čemu je brod oslobođen lučkih pristojbi.

Izvor: www.mmpi.hr