• hr
  • en
  • de
  • it

20.10.2010. Svečano otvoren Pula Boat Fair 2010.

Danas u 12 sati upriličeno je svečano otvorenje prvog međunarodnog sajma proizvođača i distributera brodske opreme Pula Boat Fair 2010. Goste, uzvanike, izlagače i posjetitelje uvodnim su govorom pozdravili Livio Bolković, predsjednik organizacijskog odbora i predstavnik tvrtke Motortech koja je izvršni organizator sajma, Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Pula (HGK), Šime Vidulin, podpredsjednik Hrvatske gospodarske komore te Blaž Piton, inovator iz Fažane. Govornicima su se na pozornici pridružili i Aldo Ukanović iz Obrtničke komore Istarske županije, Vera Radolović, zamjenica pulskog gradonačelnika te Alen Damjanić, predstavnik Odjela za gospodarstvo Istarske županije.
Livio Bolković je pozdravio sve nazočne naglasivši važnost ovog sajma ne samo na razini Hrvatske već i cijele regije uz izniman odaziv izlagača. Napomenuo je da na prvom Pula Boat Fairu izlaže 91 tvrtka s više od 200 brendova iz 19 zemalja. Među izlagačima su tvrtke iz Hrvatske, Slovenije, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Poljske. Na sajmu nastupaju gotovo svi najpoznatiji proizvođači brodskih motora u svijetu.
HGK - Županijska komora Pula kao organizator sajma pokrenula je ovaj projekt s ciljem da se na sajmu predstavi sve ono što je vrijedno u domaćoj proizvodnji, u Europi i šire te da se domaćim proizvođačima omogući plasman na svjetsko tržište. Duga tradicija priznata u svjetskim razmjerima i veliko iskustvo naših proizvođača razlog su što je Strukovna grupa proizvođača brodske opreme poduzela inicijativu za realizaciju Pula Boat Faira. Cilj sajamske izložbe kao i pratećih stručnih i poslovnih događanja je podrška proizvođačima brodske opreme pri plasiranju proizvoda na domaće i svjetsko tržište te mogućnost izlaganja ponude kvalitetne opreme za brodogradnju. Posebno mjesto na sajmu imaju inovacije hrvatskih inovatora iz područja brodske industrije.
Jasna Jaklin Majetić je posebno pozdravila goste iz inozemstva, predstavnike gospodarskih komora i njihove izlagače: Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine (nisu izlagači), Privredna komora Unsko-sanskog kantona (Bihać), Regionalna privredna komora Republike Srpske, Privredna komora Srbije, Regionalna privredna komora Sombor (nisu izlagač) te predstavnike Hrvatske gospodarske komore u Beogradu.

U ime HGK nazočne je pozdravio Šime Vidulin izrazivši svoje iznimno zadovoljstvo što se po prvi puta otvara međunarodni sajam brodske opreme upravo u Puli, gradu koji je danas, zahvaljujući svojem poslovnom kredu, tehnološkom osuvremenjavanju i inovacijama u projektiranju brodova, najuspješniji brodograđevni centar u Hrvastkoj.
U sklopu sajma predstavljen je i rovinjski Eko muzej „Kuća o batani - Casa della batana" posvećen istoimenoj ribarskoj brodici i lokalnoj zajednici koja ju je prepoznala kao svoj simbol. Batana je tradicionalno plovilo u Rovinju, ono zrcali kontinuitet lokalne materijalne i nematerijalne pomorske ribarske baštine. Članovi Eko muzeja nastoje očuvati ali i živjeti glazbenu, kulinarsku i pomorsku tradiciju koja je povezana sa svijetom batane što ćete moći vidjeti iz današnjeg prizora koji prikazuje trenutke svakodnevnog života. Uz nastup izlagača program je obogaćen nizom stručnih i popratnih događanja.
Danas je s početkom u 10 sati održan okrugli stol „Inovativnim projektima do povećanja udjela domaće brodske opreme" na kojem su sudjelovali stručnjaci sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Hrvatske brodogradnje Jadranbrod, glavni projektanti u brodogradilištima i proizvođači brodske opreme. Tijekom vrlo zanimljive rasprave na okruglom stolu, okupio se velik broj slušatelja i aktivnih sugovornika u velikoj dvorani HGK u Puli.
Sutrašnji dan obilježit će multilaterarni poslovni susreti na koje su se prijavilo 58 subjekata iz Hrvatske i inozemstva. Sve prijavljene tvrtke koje će sudjelovati na poslovnim razgovorima zajedno broje 3.000 zaposlenika, što govori o njihovoj iznimnoj važnosti. Poslovni susreti ovoga tipa predstavljaju novost koju donosi Pula Boat Fair a zamišljeni su s ciljem povezivanja ponude i potražnje između izlagača na sajmu i drugih gospodarstvenih subjekata.
U četvrtak, 21. listopada 2010., od 10 do 15 sati, hrvatski stručnjaci s Bordarskog instituta u Zagrebu, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Politehnike u Puli kao i inovator i znanstvenik Branimir Ružojčić (dobitnik Zlatne kune HGK za inovaciju) održati će nekoliko stručnih predavanja u velikoj dvorani HGK Županijske komore Pula, Carrarina 5.
Partneri sajma su: Privredna banka Zagreb, Allianz osiguranje, Nacionalni park Brijuni, Tehnomont marina Veruda, DHL, Motus CEE.
Za potrebe Vašeg posla osigurali smo press room/point koji će biti otvoren od 11 do 18 sati za vrijeme trajanja sajma, a u prostorijama HGK ŽK Pula, Carrarina 5.

PROGRAM SAJMA:
Četvrtak, 21. listopada od 10-15 sati u velikoj dvorani HGK, Carrarina 5
- Strukovna predavanja
Petak, 22. listopada
- Regata ''Zlatna Ribica PBF 2010'' od 11 - 16 sati u gradskoj luci
- Dodjela nagrada i zatvaranje sajma u 18 sati na Karolini
Svake večeri tijekom trajanja sajma, CLUB PBF/Vela nera, Circolo, Zajednica Talijana, Carrarina 1
- Druženje uz glazbene goste iznenađenja

PROGRAM PREDAVANJA SAJMA:
Predavanja će se održati 21. listopada u velikoj dvorani Hrvatske Gospodarske Komore - HGK u Puli s početkom u 10 sati.

  • 10.00 - 12.30

    "Razvoj brodskih pogonskih postrojenja"
    Predavač: Mirko Grljušić, M.Sc., Dipl.Ing.
    „Upravljanje znanjem na sofisticiranom tehničkom sustavu"
    Predavač: prof.dr.sc. Klaudio Tominović
    "Brodska elektropropulzija"
    Predavač: Dr.Sc.Branimir Ruzojcic,dipl.eng.
  • 12.30 - 13.00
    Pauza
  • 13.00 - 14.30. - predavanja Brodarskog instituta
    „Brodski sustavi upravljanja i nadzora"
    Predavač: mr.sc. Davorin Ambruš, dipl. ing. el.
    „Utjecaj izmijenjenih režima plovidbe na rad propulzijskog sustava"
    Predavač: Pero Miloš, dipl. ing. str.
    „Najčešće konstrukcijske greške na malim brodovima"
    Predavač: Nikola Orešković, dipl. ing. brod.
    „Dizajn brodskih interijera"
    Predavač: mr.sc. Ivana Peko, dipl. dizajner

Izvor: Press PBF