• hr
  • en
  • de
  • it

20.08.2010. Abramoviču se smračilo od čekanja na superluksuznu jahtu

Ni najbogatijima ne ide uvijek u životu sve "po špagu". Ruskom tajkunu Romanu Abramoviču nije se ispunila želja da svojom supermegajahtom "Eclipse" u lipnju ove godine zaplovi prema jugu Afrike i izazove zavist svojih, po dubokom džepu, kolega na upravo završenom Svjetskom prvenstvu u nogometu.
Unatoč moći i silnome bogatstvu Romana Abramoviča, čija se "kešovina" danas procjenjuje na više od deset milijarda eura, njegova "Pomrčina" ("eclipse" u prijevodu znači "pomrčina") još čami u hamburškom brodogradilištu "Blohm+Voss", iako je prvobitni plan bio da ta dosad najveća izgrađena privatna jahta na svijetu zaplovi uoči Božića 2009. godine.
O "Eclipsi", toj novoj skupoj Abramovičevoj životnoj igrački čija je gradnja počela u strogoj konspiraciji prije gotovo tri i pol godine, danas se zna gotovo sve. Duga 163 i široka gotovo 20 metara, jahta ima čak sedam paluba, te još dvije na kojima su smješteni radari. Ima i dizala, a u trupu jahte prava je mala ulica s dućanima, frizerskim salonima, draguljarnicama i drugim prodavaonicama.
Paluba je svojevrsna staza za jogging duga gotovo 300 metara. Jahta ima dva helidroma, s tim da jedan od helikoptera ima specijalnu zatvorenu garažu koja se "uvlači" u trup broda. Ima i tri broda od 20 metara, smještena u velike bočne garaže.
Naravno, tu su i wellness, fitness te brojni drugi sadržaji za odmor i opuštanje, zatim dva bazena, jedan otvoreni, a drugi zatvoreni. Također, tu je brodska bolnica, kino, diskoklub...
Ova dosad najveća izgrađena jahta imat će i 11 luksuznih stanova za elitne goste. Slavine u njihovim toaletima od čistog su zlata. O kakvom je luksuzu riječ, govori i podatak da su zidovi pojedinih prostorija obloženi kožama najegzotičnijih životinja. Tako su zidovi luksuznog brodskoga kina dekorirani kožama raže, a u sobi za objedovanje stolovi su izrađeni od roga debljine samo jednog milimetra.
"Eclipse" je jedinstvena i po tome što ima vlastiti proturaketni sustav. Oplata jahte od specijalnog je čelika otpornog na većinu standardnog streljiva iz pištolja i puške, a ima i blindirana stakla. U trupu joj je i žuta podmornica koja se može spustiti na dubinu do 50 metara.
Cijelu ovu luksuznu ploveću tvrđavu čuvat će najmoderniji radarski i proturaketni sustav. Pokreće je šest motora od 20 tisuća konjskih snaga, a pridodana im je i posebna plinska turbina. Uza sve to, goste jahte štitit će od paparazza posebno ugrađeni laseri.
Jahtu će opsluživati posada od najmanje 70 ljudi, od kojih će dio morati imati i supervojnu izobrazbu za rukovanje proturaketnim sustavima. Sada kad se o "Eclipsi", unatoč Abramovičevu protivljenju, zna gotovo sve, ruski tajkun odlučio je tužiti brodogradilište zbog curenja informacija o njegovoj jahti i fotografija.
Navodno, Abramovič je zbog odavanja tih tajnih podataka zatražio obeštećenje od vrtoglavih 50 milijuna eura. Inače, brodogradilište "Blohm+Voss", specijalizirano za gradnju ratnih brodova i u kojem je uoči Drugog svjetskog rata izgrađen bojni brod "Bismarck", ponos Njemačke, od prije nekoliko dana nije više u vlasništvu Nijemaca. Preuzeli su ga Arapi, točnije tvrtka "Abu Dhabi Mar".

Šeici čekaju u redu
Iako je prvobitno procijenjeno da će "Eclipse" stajati Abramoviča 350 milijuna eura, kako se bližio kraj gradnje, iznos je vrtoglavo rastao i sada se zaustavio na pola milijarde eura. U brodogradilištu uopće ne strahuju da će Abramovič "iskeširati" toliko novca. Naprotiv, priželjkuju da se predomisli, jer već postoji lista šeika koji su spremni dati i do sto milijuna eura više.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr