• hr
  • en
  • de
  • it

20.02.2011. Tko je na Vrnažu bacio oko pa je izbacio iz prostornog plana?

Premda je u svim prostornoplanskim dokumentima grada Šibenika i Šibensko-kninske županije u mandalinskoj uvali Vrnaža u posljednjih 8 godina predviđana izgradnja sportske lučice i luke nautičkog turizma i premda je za to već do sada potrošen popriličan novac - u najnovijim dopunama i izmjenama županijskog prostornog plana Vrnaža se kao sportska lučica i luka nautičkog turizma - briše.
Time se briše i inicijalna odluka Grada Šibenika iz 2003. godine nakon koje su uslijedile sve radnje čija bi se vrijednost mogla izraziti i u kojem milijunu kuna... sve do izrade DPU-a koji je na snazi.

U vrijeme kad je odluka donesena, marina u Vrnaži bila je izraz javnog i gospodarskog interesa, zato je i mogla ući u prostornoplanske dokumente. Jedan od onih koji se „zalijepio" na taj mamac bio je poduzetnik Stanko Kandić, direktor tvrtke "Eko Marine", pa smo svojedobno i pisali o njegovu projektu izgradnje ekomarine Vrnaža.

Kandićev projekt kojim je zamislio izgradnju komercijalne marine i uz nju vezane komunalne lučice i koji se temeljio na novim mogućnostima, idejama i tehnologijama u službi ekologije, ali i komercijalne isplativosti, kako bi ta šibenska marina postala i ogledni primjer ekološke marine za sve marine u Hrvatskoj, dobio je tada niz važnih potpora.
Uz ostalo i Instituta Ruđer Bošković koji je u tako zamišljenoj Vrnaži vidio edukacijsko-istraživački centar, potpora je došla iz baš svih nadležnih ministarstava: mora, gospodarstva, zaštite okoliša i prostornog uređenja - Fonda za energetsku učinkovitost, županijske Javne ustanove za zaštićene dijelove prirode, nije izostala ni snažna medijska potpora jer sve što je predviđao projekt ekološke marine u Vrnaži - uz to i njezino gospodarsko značenje - bili su i novost i zanimljivost i na javnom planu.

Zanimanje za Vrnažu iskazao je i drugi poduzetnik koji inače posluje s druge strane istog poluotoka Mandaline Goran Prgin. Zainteresiranih, kažu nam, ima još, što samo potvrđuje da su u jednom trenutku ozbiljno shvaćene namjere oko marine Vrnaža. 
 
Tako, na primjer, usprkos spoznaji da planovima predviđenu i potvrđenu marinu u Vrnaži tek čeka javni natječaj za koncesioniranje, tvrtka "Eko Marine" o vlastitom je poslovnom riziku pronašla financijere i izradila projekt ekološke marine, što je danas izuzetno zanimljivo i značajno osobito u zatvorenoj uvali poput ove šibenske.

No, sudeći po najnovijem prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana županije svi potencijalni investitori poput dvojice koje spominjemo i svi novci do sada potrošeni na planiranje i radnje vezane za to planiranje - mogu lako biti obješeni o klin! Sad s dvije (da li u jednom trenu ipak usuglašene?...) strane u ovoj priči - Županije kao izrađivača plana i Grada kao nekoga tko je dao suglasnost za izbacivanje Vrnaže - stižu kontradiktorne vijesti.
U Županiji kažu - to su nam sugerirali u Gradu, u Gradu kažu nije istina, mi samo čekamo novi Zakon o pomorskom dobru... Pa ako je tako, među primjedbama na najnovije, treće izmjene i dopune Prostornog plana županije svakako valja očekivati i onu iz aktualne šibenske gradske uprave, u kojoj se rezolutno zahtijeva vraćanje Vrnaže u Prostorni plan, za koji je Grad već izradio i - detaljni plan uređenja!!! Bit će vrlo zanimljiv uvid u primjedbe s javne rasprave o prostornom planu...

Kandić se obratio predsjedniku Josipoviću i premijerki Kosor
Smatram da je Vrnaža izbačena iz Prostornog plana bez transparentne argumentacije, za volju pojedinačnih interesa, pa čak i na štetu gradskog proračuna.
Sva prethodna ulaganja time postaju čisti gubitak uloženog novca, rada i vremena, zaustavljaju se gospodarski razvoj, planirana gradnja i zapošljavanje i stvara nepovjerenje u sustav i stabilnost dugoročnog investiranja u Hrvatskoj, a tu svakako spadaju investiranja u projekte izgradnje luka nautičkog turizma.
Očigledno je da prostorne planove pod kontrolom drže interesne grupe koje odlučuju gdje će se i kada moći investirati. Zato sam se obratio predsjedniku države Ivi Josipoviću i predsjednici Vlade Jadranki Kosor.
Iz Ureda predsjednika tražili su kompletnu dokumentaciju, a iz Ureda predsjednice Vlade javili su da su dokumentaciju odaslali na mišljenje Ministarstvu zaštite okoliša i Ministarstvu mora - dakle onima koji su se, konkretno o ekomarini Vrnaža već izjasnili dajući joj - potporu.

Grad miče brodice
Iz gradske uprave odaslana je obavijest vlasnicima brodova na suhom vezu Vrnaže da moraju ukloniti svoja plovila s javne površine jer je plato prepun podrtina, a neke tamo stoje desetljećima. Vijest bi bila sasvim komunalne naravi da nije cijele prethodne priče.
Dakle, očigledno je da Vrnaža iz barem sto razloga, od gospodarskih do komunalnih, vapi za uređenjem, da je u ovom trenutku to moguće po prostornom planu i detaljnom planu uređenja, ali očito je i to da aktualne vlasti kroz izmjene i dopune prostornog plana nastoje Vrnažu prolongirati i preigrati u neku novu formu. Za čiji interes, to u izmjenama i dopunama ne piše...

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr