• hr
  • en
  • de
  • it

18.10.2010. Bogati Rusi u šoping i noćni život idu u Crnu Goru

Ruski turisti, kojih je ove godine u Gradu bilo 30 posto više nego lani, oduševljeni su Dubrovnikom, hvale našu kuhinju, posebno ribu i morske specijalitete, ljepotu obale i čisto more.
Popis primjedaba nije dug, ali je za one koji turizam procjenjuju kroz zaradu, više nego znakovit: Rusi nam spočitavaju da nemaju gdje potrošiti novac, pogotovo na noćnu zabavu i šoping. Kako u Dubrovniku nema diskoteka, noćnih klubova i luksuznih trgovina, dubrovački turistički vodiči za ruski jezik kažu kako je već uobičajeno da Rusi koji ljetuju u Dubrovniku unajme vozilo i u noćni izlazak s kupnjom odlaze u Budvu i Bečiće.
Statistike Županijske turističke zajednice kazuju da je jug Hrvatske posjetilo 23,5 tisuća Rusa, koji su ostvarili više od 200 tisuća noćenja, a boravili su u prosjeku više od osam dana ili tri dana više od ostalih posjetitelja.

- Kod nas uglavnom dolaze boljestojeći ruski gosti srednjih godina, menadžeri i službenici. Mlađi biraju Istru ili Crnu Goru, a njihovi umirovljenici ne idu na odmor u Hrvatsku, osim ako im djeca ne uplate. Za njih smo mi preskupi - kaže Olga Violić, vodička za ruski jezik, Ruskinja koja u Dubrovniku živi tridesetak godina.
Napominje kako postoje velike mogućnosti za dolazak u Dubrovnik i znatno većeg broja ruskih turista, te Kazahstanaca, no nedostaje zrakoplovnih veza. Njezina kolegica iz Društva turističkih vodiča Dubrovnik Helena Tomašković ističe kako je Grad zrakoplovima povezan s Moskvom i Ekaterinburgom samo od sredine lipnja do kraja rujna.
Za razliku od kratkog razdoblja letenja i malog broja letova iz Rusije za Dubrovnik, što bi svakako trebalo poboljšati, kaže kako je Crna Gora sedam mjeseci u godini vrlo dobro povezana zrakoplovima s više gradova u Rusiji, a zrakoplov na relaciji Tivat-Moskva leti tijekom cijele zime.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr

ž