• hr
  • en
  • de
  • it

18.01.2010. Starom Gradu do ljeta nova riva i vezovi

Radovi na uređenju rive u Starome Gradu na Hvaru, koji su trebali početi prošlog tjedna, odgođeni su za danas jer su konzervatori u međuvremenu sondirali podmorje kako bi otkrili eventualne antičke nalaze.
Potvrdio nam je to Domagoj Maroević, v.d. ravnatelja Županijske lučke uprave Split:
- Riječ je o važnom projektu, vrijednom oko šest milijuna kuna, koji smo odgodili na tjedan dana. Pričekali smo završetak sondiranja i u potpunosti smo poštovali stav konzervatora - kaže Maroević.
Tijekom sondiranja dijela starogradske luke utvrđeno je da taj dio podmorja nema značajnih arheoloških nalaza zbog kojih bi se radovi trebali odgoditi.
Izvođač radova u luci je Pomgrad Inženjering, a Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije investitor je cijelog projekta uređenja rive, od nove rive do starog trajektnog pristaništa.
Time će luka Stari Grad dobiti 30-35 vezova, što će zasigurno značiti i mještanima i gostima koji rado dolaze u starogradsku luku.
Konzervatori su prošle godine dali mišljenje o ovom bogatom arheološkom području, kad je u Starogradskom zaljevu obavljeno rekognosciranje - početak terenskog arheološkog istraživanja koje obuhvaća pregled terena uz bilježenje svih podataka koji upućuju na mjesta gdje se mogu očekivati moguća nalazišta.
Konzervatori smatraju da bi se tijekom sljedećih godina podmorje trebalo sustavno pregledati uz pomoć moderne tehnologije. Iako je veći dio nalaza koji bi se mogao povezati s najstarijom ilirskom i grčkom lukom vjerojatno nestao pod suvremenim obalnim konstrukcijama, na širem prostoru luke, smatraju konzervatori, još uvijek se zapaža veća količina antičkih nalaza koji upućuju na mogućnost novih otkrića.
Podmorje je snimala mr. sc. Irena Radić-Rossi s Arheološkog odsjeka Filozofskog fakulteta u Zadru, koja smatra da je potrebno nastaviti s pregledom podmorja. Nakon arheologa i konzervatora, sada građevinari počinju s radovima u luci kako bi nova riva zablistala u punom sjaju.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr