• hr
  • en
  • de
  • it

17.09.2010. Otvoren 3. Adriatic Boat show u Šibeniku!

U Šibeniku je danas svečano otvoren 3. međunarodni nautički sajam "Adriatic Boat Show" kojeg ove godine u Mandalina marini organizira agencija Media IN, najmlađa članica NCP Grupe. Adriatic Boat Show tradicionalno se i ove godine predstavlja svojoj publici kao sajam po "mjeri čovjeka", a potrajat će do nedjelje 19. rujna. Nova motorna plovila i jedrilice, nautička oprema, brodski i vanbrodski motori, te oprema za sport i ribolov dio su izložbenih sadržaja koje sajam nudi.
Veći naglasak je u ovom 3. izdanju stavljen na rabljena plovila. ABS se od osnutka profilirao kao sajam novih i rabljenih plovila, no ovogodišnju, proširenu ponudu rabljenih plovila znatno su uvjetovala i kretanja na tržištu. "Gospodarska kriza utječe na sve veći broj onih koji se odriču svojih brodova, no vjerujem da će neki od posjetitelja ABS-a upravo u većoj ponudi rabljenih brodova pronaći svoju priliku za kupnju. Iskreno malo smo se dvoumili hoćemo li organizirati sajam upravo zbog situacije na tržištu, no mislim da ipak trebamo nastaviti raditi ovakve manifestacije jer je jako važno da se okupe svi glavni akteri u nautičkoj industriji da vidimo vidimo kako vratiti vitalnost nautičkom sektoru koji je bio jedna od najpropulzivnijih gospodarskih grana do 2008. godine. Stoga smo organizirali i prvi hrvatski Nautički forum na kojem smo okupili predstavnike ministarstava, nautičkih udruga i struke kako bi svi zajedno sjeli za isti stol i ponudilii konkretna rješenja gorućih pitanja"- kazala je između ostalog direktorica sajma Ivana Prgin prigodom svečanog otvorenja.
Sajam se održava na površini od 160 000 metara četvornih uključujući akvatorij, od čega 4700 metara četvornih natkrivenog izložbenog prostora za šatore, 2800 metara četvornih otvorenog izložbenog prostora. Ove godine na ABS-u će se predstaviti 175 izlagača što je jednak broj prošlogodišnjem, sa 150 novih i rabljenih plovila od čega je 100 plovila biti izloženo u moru, a 50 u otvorenim i zatvorenim izložbenim prostorima na kopnu. Nautički sajam u Šibeniku obiluje osim kongresnim programima i sportskim i zabavnima sadržajima, koncertima i izložbama.
O značaju nautičkog sajma u Šibeniku govorio je i gradonačelnik Šibenika Ante Županović, koji je manifestaciju proglasio otvorenom: "Drago mi je što je upravo meni pripala čast otvoriti sajam. Šibenik i ovaj akvatorij su Bogom dani za nautički turizam, iako je cijela naša obala lijepa, mislim da je ipak ovaj srednji dio Jadrana najljepši i najprivlačniji za sve ljude koji vole ploviti, za sve nautičare. Isto tako mislim da je projekt nove marine na Kulinama jedinstven i to je jedan hvale vrijedan posao koji će se u Šibeniku kvalittno odraditi".
Na svečanom otvorenju nazočnim uzvanicima i izlagačima obratio se i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Danijel Mileta, koji je organizatoru čestitao na ustrajnosti i hrabrosti što su uspjeli i ove godine u Šibenik privući zavidan broj izlagača.
Čestitkama se pridružio i župan šibensko-kninske županije Goran Pauk, koji posebno istaknuo važnost početka realizacije infrastrukturnih radova Mandaline Marine&Yacht Cluba na Kulinama, kojom je također danas označen važan korak u daljnjem razvoju NCP Grupe.Tako je simboličnim pomicanjem ručice bagera predsjednik Uprave NCP-a Goran Prgin i njegov partner turska tvrtka "Dougs grupa" odnosno predsjednik Uprave Hunsnu Akhan uz nazočnost turskog veleposlanika u RH Buraka Ozugergina, najavili su početak realizacije projekta teškog između 17 milijuna eura, čija će potpuna dokumentacija za izvršenje projekta biti gotova za otprilike mjesec dana. Infrastrukturni radovi u marini započinju netom po završetku sajma. "Konačno je došao i taj dan", kazao je na početku svog obraćanja novinarima Prgin, te nastavio. "Malo kasnimo, jednu godinu, ali to nije ništa čudno, obzirom da su mnogi projekti u Hrvatskoj i svijetu propali uslijed ove krize. Bitno je da mi krećemo u realizaciju sa izvanrednim partnerima iz Turske. Očekujemo da ćemo slijedeće godine dovršiti dokumentaciju i za hotelski kompleks pa da, kako smo obećali, napravimo ovaj projekt do kraja. Također, prema najavama, kreću i dobri projekti u remontnom brodogradilištu NCP-a, tako da očekujemo ekspanziju i u toj djelatnosti".
Buduća će marina za megajahte imati kapacitet 79 vezova za brodove do 100 metara dužine, veliku zgradu s recepcijom, dva restorana u stilu captain's club i sve će to biti sastavni dio budućeg projekta hotela koji će u konačnici osigurati stotinu radnih mjesta, kazao je Prgin.
Na novinarsko pitanje, zašto su se baš odlučili investirati u ovaj projekt u Šibeniku, odnosnu u NCP Grupu, predsjednik Uprave Dogus grupe Hunsnu Akhan odgovorio je: "Kao Dogus Grupa mi vodimo tri marine u Turskoj, gdje započinjemo gradnju još jedne. Od ukupnog poslovanja tih marina u Turskoj naš je udio 20 % i stoga smo odlučili proširiti naše ulaganje i u inozemstvu. Kad smo analizirali sve susjedne države, došli smo do zaključka kako je Hrvatska zemlja s velikim potencijalom. Nekoliko smo puta posjetili ministarstva i razne agencije u Zagrebu, posjetili smo i Šibenik, te zaključili kako je idealna destinacija obzirom da se nalazi na najpovoljnijem mjestu, između Dubrovnika i marine u Novigradu. Smatramo da je NCP naš prirodni partner, ne samo za ovaj projekt, već i za buduće projekte marina u Hrvatskoj".
Pohvaljujući odluku Dogus Grupe da investira u projekt NCP Grupe, veleposlanik Republike Turske u republici Hrvatskoj Burak Ozugergin je između ostalog kazao: "Siguran sam da je Dogus Grupa u stanju voditi ovaj projekt i mi smo uistinu ponosni što je ova tvrtka jedan od ulagača u Mandalinu marinu."
Adriatic Boat Show, podsjetimo, otvoren je do nedjelje 19. rujna, a radno vrijeme je od 10 do 19 sati. Kupnjom ulaznice po cijeni od 35 kuna posjetitelji sudjeluju i u nagradnoj igri koja će najsretnijem ljubitelju mora donijeti pasaru Paško. Za posjetitelje Adriatic Boat Showa u subotu će se u šibenskoj Mandalini održati koncert i TBF-a.


Izvor: Voditelj press centra ABS Joško Bonaći