• hr
  • en
  • de
  • it

17.09.2010. Gradili bi megamarinu između Splita i Trogira

Kaštela bi u dogledno vrijeme mogla dobiti luku za pristanak najvećih svjetskih kruzera.
Kaštelanski gradonačelnik Joško Berket obišao je s potpredsjednikom RCCL-a, Svjetske kompanije za kruzere, Johnom Tercekom te Scottom Lagueuxom lokaciju na području bivšeg "Jugovinila" uz more kako bi ih upoznao s mogućnošću da na tom području izgrade luku za međunarodni pomorski promet.
- Mi smo definitivno zainteresirani za Jadran i lokacije oko Splita i po svaku cijenu tražimo mjesto gdje bi se brod mogao vezati. Zainteresirani smo za ovo područje, jer vjerujemo da će jadransko tržište rasti i stoga nam treba fiksna luka za privez svojih brodova na području između Splita i Trogira - izjavili su za posjeta Kaštelima Tercek i Lagueux.
Gradonačelnik Berket Amerikancima je ponudio prostor ispred bivšeg "Jugovinila", gdje je more dubine gaza negdje oko 12 metara, što im odgovara, i dodao je kako su na potezu Grad, Županija i država da odrade svoj dio posla oko koncesije i ostale potrebne papirologije.
Berket je naveo posljednji primjer projekta RCCL-a u Ravenni u Italiji, gdje su ovakvu luku izgradili na otvorenome moru te je dodao:
- Ulaganje u pomorsko dobro uvijek će ostati javno, nikada neće biti privatizirano, jer će država dati taj prostor u koncesiju. Ono što će biti na kopnenom dijelu, to je stvar investitora da razgovara s privatnim vlasnicima prostora bivšeg "Jugovinila", "Lavčevićem" i "Kemokompleksom" i dogovore što napraviti na tom prostoru.
- Dužnost Grada je definirati prostor. Ono što je sigurno jest to da na području bivšeg "Jugovinila" neće biti stanogradnje, a za sve druge opcije Grad je otvoren - izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Berket.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr