• hr
  • en
  • de
  • it

16.11.2010. Šibenik: za 2011. već najavljeno uplovljenje 59 kruzera

Sezona kruzera u Šibeniku trajat će tijekom cijele zime, i to zahvaljujući grčkim brodovima "Athena" i "Artemis" koji će sve do sredine ožujka 2011. godine uplovljavati u šibensku luku s prosječno pedesetak putnika.
- Samo do konca godine ti će kruzeri u Šibenik dovesti oko 800 putnika. Većinom je to starija populacija, prije svega Englezi, a zanimljivo je da će skupina tih turista dočekati Novu godinu na kruzeru usidrenom na rivi ispred katedrale - kazao nam je Marijan Petković, ravnatelj Državne lučke uprave Šibenik.
Inače, do kraja godine u šibensku će luku uploviti ukupno 84 kruzera, devet više nego u 2009. Najveći brod na kružnim putovanjima uplovio je u Šibenik u subotu, a riječ je o kruzeru "Amadea" dugom 193 metra, koji plovi pod bahamskom zastavom, sa 600 putnika i 262 člana posade.
- Tijekom ove godine Šibenik je posjetilo 11.250 putnika s kruzera, što je desetak posto više nego lani. Uglavnom su to turisti iz europskih zemalja, ponajviše iz Velike Britanije i Španjolske, a nešto je manje državljana SAD-a. Gostiju s kruzera bilo bi i znatno više da nam, zbog prekratkog veza na gatu Vrulje od 135 metara, brod "Seaborn Odyssey" nije otkazao uplovljavanja.
Taj je kruzer, dug 198 metara, trebao pet puta uploviti u šibensku luku i dovesti oko 2500 putnika. Ipak, možemo biti zadovoljni jer svake godine povećavamo broj gostiju s kruzera za desetak posto, te podsjećam na to da smo na počecima ozbiljnijeg bavljenja kruzing-turizmom imali 2500-3000 putnika.
Sve su to argumenti zbog kojih je nužna modernizacija naše lučke infrastrukture, te zbog toga počinjemo s rekonstrukcijom gata Vrulje. Kad radovi budu završeni, moći ćemo bez teškoća prihvatiti i kruzere dužine 260 metara - govori Petković.
U šibenskoj Lučkoj upravi za 2011. godinu već imaju najave uplovljavanja 59 kruzera dužih od 100 metara.
- Tome treba pridodati i već dogovorenih 13 uplovljenja grčkih brodova do sredine ožujka. Napominjem da ćemo imati samo mjesec dana "praznoga hoda" u sezoni kruzera, jer prvi nam stiže već sredinom travnja. Isto tako, moram kazati da će zbog radova na gatu Vrulje većina brodova biti na sidru, ili na vezu ispred autobusnoga kolodvora.
Takva situacija potrajat će sve do lipnja 2012. godine i završetka prve faze radova na modernizaciji šibenske luke - zaključio je Petković.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr