• hr
  • en
  • de
  • it

16.09.2010. Otvoreno 27. Svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu

Pred brojnim Lošinjanima i njihovim gostima svečano je otvoreno 27. Svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu. Dvadeset reprezentacija najprije se okupilo na Veloj rivi, gdje su članovi Kluba skijanja na vodi »Lošinj« donijeli zastavu Hrvatske, Malog Lošinja i CMAS-a, a potom prodefiliralo Rivom lošinjskih kapetana do glavnog gradskog trga, gdje su predstavljeni gledateljima.
Pozdravne riječi uputili su predsjednik Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru Đuro Marinović, predsjednik Skupštine Županije primorsko-goranske Marinko Dumanić, ravnatelj Uprave za turističku infrastrukturu Ministarstva turizma Tomislav Vukovac, gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli, te predsjednik Sportske komisije CMAS-a Xavier Duran, koji je prvenstvo proglasio otvorenim. Zastave Hrvatske i CMAS-a podigao je doajen lošinjskog podvodnog ribolova Antonio Corsano, najstariji član »Udice«.
U programu otvaranja nastupili su članovi lošinjskog Puhačkog orkestra »Josip Kašman«, Lošinjske mažoretkinje, Folklorno društvo »Studenac« iz Nerezina i klapa »Čikat« iz Malog Lošinja, a večer je zaključena koncertom skupine »Soul Fingers«.
Svjetsko prvenstvo organiziraju Hrvatski savez sportskog ribolova na moru, SRD »Udica« iz Malog Lošinja i SD »Škarpina« iz Nerezina.
Poslije današnjeg pregleda podmorja sutra će se loviti u zoni oko otoka Unije, a u subotu oko Punte Križa. U borbi za odličja u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji pod povećalom će biti nastup Hrvatske za koju će roniti Daniel Gospić, Dario Marinov, Antonio Buratović, uz rezervu Đanija Uhača.
Zanimljivo je da se ovim prvenstvom podvodni ribolov vratio u svoju »prijestolnicu«, jer je 1957. upravo u Malom Lošinju održano prvo svjetsko prvenstvo.

Izvor: www.novilist.hr