• hr
  • en
  • de
  • it

16.04.2011. Još 19 milijuna kuna za dolazak turista u pred i posezoni

Iako hrvatski turizam od siječnja ove godine bilježi dobre najave za ovogodišnju sezonu, to nas nije uspavalo. Naprotiv, potaknulo nas je na novi iskorak - uvođenje dopunskih mjera za jačanje pred i posezone, temeljem kojih bi u našu zemlju trebalo stići gotovo pola milijuna turista više, odnosno tri puta više gostiju u odnosu na prošlogodišnju predsezonu - rekao je ministar turizma Damir Bajs prilikom potpisivanja ugovora s predstavnicima zrakoplovnih kompanija u Zračnoj luci Zagreb. Za tri dopunske mjere izdvojeno je ukupno 19 milijuna kuna.

S obzirom na promjenjivu situaciju na međunarodnom tržištu, koju je Ministarstvo turizma na vrijeme prepoznalo, ministar Bajs još je na najvećoj svjetskoj turističkoj burzi ITB u Berlinu, u ožujku ove godine, održao niz sastanaka s predstavnicima vodećih svjetskih organizatora putovanja i zračnih prijevoznika. Među njima su bili i predstavnici Air Berlina, jedne od vodećih europskih zrakoplovnih kompanija, s kojima je po prvi puta danas potpisan ugovor.
Drugim riječima, ovaj će prijevoznik prvi puta početi izravno letjeti za Hrvatsku koja će, s Njemačkom, biti povezana s ukupno 34 leta. „Uistinu nas veseli partnerski odnos kojeg smo uspostavili s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom. Ne samo što ćemo na ovaj način povećati zračni promet, već i turistički jer ćemo biti u mogućnosti turistima približiti ljepotu Hrvatske" - rekao je direktor linijskog prometa Air Berlin-a Christian Lesjak.
Temeljem svih potpisanih ugovora, redovnih i dopunskih, za udružene tržišne aktivnosti i udruženo oglašavanje u ovoj godini, očekuje se dolazak ukupno više od 3,3 milijuna turista, odnosno milijun turista više u odnosu na potpisane ugovore u 2010. godini. U istoj godini u našu bi zemlju trebalo stići više od 1,1 milijun tzv. avio-gostiju, što je dvostruko više u odnosu na turističku 2010. godinu.
Kada je riječ o poslovanju zračnih luka, direktor Zračne luke Zagreb Tonči Peović, istaknuo je kako je u prva tri ovogodišnja mjeseca zabilježen porast prometa u toj zračnoj luci za 10 posto. Pozitivnom trendu nada se i u nastavku godine, baš kao i predsjednik Zajednice zračnih luka Hrvatske Lukša Novak. On je, naime, podsjetio da su prošle godine sve hrvatske zračne luke ostvarile porast prometa od šest posto, a kroz njih je prošlo više od pet milijuna putnika.
Ove se godine predviđa rast prometa od pet posto, odnosno oko 5,5 milijuna putnika, čiji bi prijevoz prema Hrvatskoj trebalo realizirati 85 zračnih prijevoznika.

Optimističan je bio i direktor Croatia Airlines-a Srećko Šimunović koji je istaknuo da mjesec travanj ove godine bilježi čak za 21 posto bolje rezultate od prošlogodišnjeg, dok je stanje rezervacija za svibanj trenutno čak 28 posto bolje nego prošle godine. Baš kao i predstavnici ostalih prisutnih zrakoplovnih kompanija, pohvalio je učinkovite mjere Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) te ih ocijenio kao „znak da smo na dobrom putu".
Na događanju je bio prisutan i državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Danijel Miletić, koji je istaknuo da je to Ministarstvo ove godine za razvoj domaćih zračnih luka izdvojilo ukupno 23 milijuna kuna.
Uz spomenute, na događanju su bili i državni tajnik za turizam Branko Grgić, direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica pri Ministarstvu turizma Andrea Petrov, pomoćnici direktora HTZ-a Gordana Borojević i Milo Sršen, te domaćini - gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Izvor: www.mint.hr