• hr
  • en
  • de
  • it

15.12.2010. Sa smećem doplutala i barka iz Herceg Novog

Na Mljetu, na čije je obale jako jugo, prije nekoliko dana, iznova nanijelo otpad, zbog užasnih vremenskih uvjeta čišćenje prije ponedjeljka nije moglo početi, kaže nam direktor komunalnog poduzeća Frano Hazdovac, napominjući da su počeli s uklanjanjem otpada s plaže Blace.
Na upit jesu li, osim granja i plastične ambalaže, na području Nacionalnog parka Mljet za najnovijeg onečišćenja možda primijetili bolnički otpad ili eventualno životinjske lešine, odgovorio je negativno, ali je dodao da je ovaj put polovina otpada stigla iz Crne Gore.
- Doplutala je ista vrsta otpada kao i ranije, nema strvina, ali je ovaj put doplutala i jedna barka iz Herceg Novog.
Kabina se odvojila a izvrnuto korito je privezano na plaži u Sobri - kaže Hazdovac, pojašnjavajući kako su je tamo dovukli ribari i privezali, da ne bi lomila druge barke.
S plaže u Trsteniku uklonjeno je 30 kubika otpada, a akcija čišćenja, sa smećem ponovno zatrpanih peljeških obala, u ponedjeljak je nastavljena u Vignju i Kućištu.
- Dva dana trebat će nam da očistimo i taj dio Pelješca, gdje također ima naplavina granja i plastične ambalaže, doduše u manjim količinama. Na terenu je 6 djelatnika, tamo su dva kamiona i mini bager, a sve smeće transportira se na orebićki deponij - kaže direktor Komunalnog poduzeća Bilan iz Orebića Milan Roso, podsjećajući da su troškovi prethodne akcije čišćenja otpada samo s pelješkog kopna iznosili 65 tisuća kuna.
Uvale Zaglavak i Zamali na domak Trstenika, kao i Dingački škoj, gdje su također primijećene značajne količine granja i plastične ambalaže s natpisima na albanskom, grčkom i talijanskom jeziku, dodaje, još nisu stigli očistiti.


Ministarstvo: Prvo dokazi, pa naknada štete
Nakon što se prikupe nedvojbeni dokazi o podrijetlu otpada i utvrdi da je zagađenje došlo iz neke od susjednih država, poduzet će se koraci za naknadu štete sukladno međunarodnom pravu - poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, nakon najnovijeg zagađenja pelješke i mljetske obale.
U priopćenju koje potpisuje glasnogovornica Kata Gojević, navodi se i kako je "jedini način da se ovakve pojave spriječe - uspostava dobro organiziranog sustava gospodarenja otpadom u svim državama Mediterana, uz podsjetnik da je "Hrvatska, prema ocjeni iz Izvješća Europske komisije, napredovala u području zaštite okoliša, posebno na polju gospodarenja otpadom".