• hr
  • en
  • de
  • it

15.03.2011. Gradovi i općine davati će koncesije na pomorskim dobrima

U hotelu Kolovare održana je konferencija za novinare na kojoj su nadležni iznijeli sve potrebne informacije o pripremi turističke sezone 2011. u pomorskom sektoru.
Konferencija se održala nakon sastanka predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture s lučkim kapetanijama, državnim i županijskim lučkim upravama, udrugama brodara, predstavnicima Jadrolinije, Agencije za obalni linijski pomorski promet, Plovputa, HGK-a i HUP-a koji je također održan u cilju zajedničkog planiranja i provedbe aktivnosti za nadolazeću turističku sezonu.
Na konferenciji za novinare bili su prisutni kapetan Mario Babić, državni tajnik za more, kapetan Joško Nikolić, ravnatelj Uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda i kapetan Ivan Franičević, ravnatelj agencije za obalni i linijski pomorski promet.

Mario Babić se osvrnuo na uspjeh i rezultate protekle turističke sezone. Pohvalio se kako je bila i više nego uspješna te kako je u svim aspektima nautičkog turizma pokazala pozitivan pomak. 'U 2010. godini, stranim jahtama i brodicama izdano je 58 194 vinjeta što je za 2% više nego prošle godine.
Najviše je bilo Nijemaca, Talijana, Slovenaca i Austrijanaca. Sa stranim jahtama je u prošloj godini uplovilo 306 551 nutičara. Vezano za čartere, odnosno hrvatske jahte i brodice koje se daju u najam strancima, zabilježili smo porast od 3 %. Prošle je godine našim jahtama i brodicama, u našem teritorijalnom moru, plovilo čak 327 376 stranaca - od toga 720 nautičara, 58 000 stranih jahti i brodica, oko 5 000 hrvatskih jahti i 110 000 hrv brodica. Sve ukupno, oko 180 000 plovila prošle je godine plovilo našim morem.'

Babić je naglasio kako je vrlo pozitivno to što je konstantno prisutan porast od 2-3%, kako u broju uplovljenja tako i u broju dolaska stranih nautičara u naše teritorijalno more. 'Omogućili smo to da se stranci mogu prijaviti u lučkim kapetanijama i na jednom mjestu uplate boravišnu prostojbu što je ostvarilo vrlo pozitivan učinak na hrvatski nautički turizam.'
Priprema se i daljnje pojednostavljenje sustava. Ove godine će se omogućiti brodarima koji obavljaju turističku djelatnost da više ne moraju odlaziti u turistički ured kako bi prijavili boravište stranaca na svom brodu, već će to moći sa svog broda putem interneta. Radi se i na tome da niti strani nautičari neće morati ubuduće odlaziti u kapetaniju, nego će to umjesto njih (putem interneta) moći učiniti marine i agencije koje se bave agencijskim poslovima u pomorstvu. To bi se trebalo izrealizirati do kraja ove sezone, kaže Babić.
Što se tiče angažmana lučkih kapetanija, prošle su godine pregledale 2 256 stranih brodica i jahti te je u tom pogledu turistička sezona također bila pozitivna.
'Posebno se možemo pohvaliti sigurnošu plovdibe u Hrvatskoj i čistim Jadranom', naglasio je. Prošle su godine lučke kapetanije imale 373 akcije traganja i spašavanja, spašeno je 990 osoba na moru i 170 plovila.

2010. godine, hrvatski je dio Jadrana proglašen kao najpogodnija destinacija za čarteraše te je u Düsseldorfu naglašeno kako je Hrvatska po ljepoti i pogodnosti za čartere prestigla Baleare, Tursku, španjolsku i francusku obalu, Karibe.
'Dogovorili smo da ćemo do Uskrsa obaviti pregled svih koncesionara koji naplaćaju koncesije na organiziranim sidrištima', istaknuo je Babić. Provesti će se još jednom sigurnosni inspekcijski pregledi kako bi se provjerila sigurnost opreme bokobrana u malim lukama.

2010. godina je i na rijekama, odnosno unutrašnjoj plovidbi, bila vrlo uspješna. Zabilježilo se 990 000 putnika na hrvatskim rijekama.
Osvrnuo se i na prijedloge promjena u Pomorskom zakoniku. Propisuje se da pomorske nezgode neće ubuduće ispitivati ministarstvo niti lučke kapetanije, već samostalna tijela, neovisna od Vlade i Sabora kako bi se dobile prave istrage i pravi rezultati uzroka pomorskih nezgoda. Uvesti će se porezna i socijalna reforma. Brodari koji imaju brodove u međunarodnoj plovidbi neće plaćati porez kao što plaćaju druge hrvatske firme već će plaćati tzv. porez po tonaži. To znači da, bez obzira na njihove prihode, plaćat će porez ovisno o veličini flote (simboličan porez).

U to su uključeni svi brodovi koji plove u međunarodnoj plovidbi pa tako i brodovi Jadrolinije i hrvatskih brodara koji povremeno izlaze iz Jadrana (npr. linija Zadar- Ancona).
Predlaže se i određena decentralizacija davanja koncesija na pomorsko dobro. Gradovi i općine će ubuduće davati koncesije na pomorskom dobru za plaže i sve ostale koncesije koje ne uključuju građenje. Veliki gradovi će moći davati sve one koncesije koje je prije davala županija. Velikim gradovima prenosimo ovlasti koje su imale županije.

Ukinut će se tzv. koncesijsko odobrenje kojeg su prije plaćali brodari za obavljanje djelatnosti na moru. 'To ukidamo jer znamo da ovo plaćaju i koncesiju za plovidbu morem', rekao je Babić.Predloženo je i sljedeće - da se hotelima, kampovima, turističkim objektima i sl., koji imaju koncesiju i dozvolu za rad na kopnu, omogući korištenje plaža koje su uz hotele i kampove kako se za to ne bi trebala raspisivati posebna koncesija. Ali, to bi se odnosilo samo na korištenje za vlastite potrebe, odnosno za potrebe njihovih gostiju i time se ne bi ukinuo institut pomorskog dobra kao općeg dobra koje je dostupno svim hrvatskim građanima (općoj uporabi).

'Ako se radi o turističkim objektima i restoranima, onda će moći pristajati samo oni brodovi i brodice čiji su vlasnici ujedno i gosti restorana. Ne želimo da se to pretvori u marinu ili sl.', zaključio je Babić. Babić je podsjetio na nedavno izglasan dogovor o odgodi kabotaže tako da će do 31. prosinca 2016. samo hrvatski brodovi moći obavljati javni obalno linijski prijevoz, a nakon tog datuma, to će biti omogućeno i brodovima ostalih država.

Izvor: www.ezadar.hr