• hr
  • en
  • de
  • it

15.02.2011. Dubrovčani i Crnogorci uređuju zaštićeni okoliš

Otok Lastovo, te konavosko, pločansko i primorsko područje obuhvaćeni su projektom "Priroda za budućnost", vrijednim oko 3 milijuna kuna, što će se u dvogodišnjem razdoblju realizirati u Županiji dubrovačko-neretvanskoj, u sklopu hrvatsko-crnogorskog prekograničnog programa.
Na najudaljenijem pučinskom otoku uredit će se i opremiti vidikovac, dok će selo Majkovi u Dubrovačkom primorju dobiti edukacijski centar herpetološkog (gmazovi) parka.
Na pločanskom području, u predjelu Baćinskih jezera, "dotjerat" će se turistička staza, a u Konavlima je predviđeno uređenje i priprema za javno otvaranje - cavtatske špilje Šipun, koja je s "lokotom" za posjetitelje još od Domovinskog rata.
Turistička promocija zaštićenih prirodnih vrijednosti cilj je ovog projekta - predstavljenog protekloga tjedna u Dubrovniku - čiji je nositelj županijska razvojna agencija DUNEA.
Ravnateljica DUNEA-a Melanija Milić najavila je "obilje promidžbenog materijala kojim će biti popraćen projekt", čiji su sudionici i županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, te crnogorski partner - tamošnje Javno poduzeće za nacionalne parkove.
U istočnom susjedstvu, naime, projektom će biti obuhvaćeno uređenje, opremanje i prezentacija Lovćena i Skadarskog jezera.
Župan dubrovačko-neretvanski ističe da je program "Priroda za budućnost" tek jedan od započetih, i napominje da DUNEA sudjeluje u 11 međunarodnih projekata ukupne vrijednosti 15 milijuna kuna.
Kako je za prezentacije naglasio, županija na čijem je čelu "posebnu pozornost posvećuje privlačenju sredstava iz fondova Europske unije". - Sudjelujemo u nizu projekata s Italijom, Slovenijom, Grčkom, Albanijom, BIH, te Crnom Gorom. Radi se i na novim prekograničnim projektima - kazao je Dobroslavić.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr