• hr
  • en
  • de
  • it

15.02.2011. ‘Tečaj od 65.000 kuna deranje je pomoraca’

Nakon više od četiri godine usuglašavanja sustava, pomorci koji kroz ubrzano obrazovanje žele steći zvanje kapetana ili upravitelja stroja trebali bi sjesti u fakultetske klupe već tijekom ožujka, pri čemu će za šestomjesečne programe morati izdvojiti po 65 tisuća kuna, što je, među ostalim problemima, već izazvalo žestoka negodovanja članova posada koji plove niz godina, ali nisu mogli raditi na višim dužnostima jer u pravilu nemaju završen fakultet.
Fakulteti bi od kapetanskih i strojarskih tečajeva mogli zaraditi najmanje 13 milijuna kuna
I dok dio pomoraca zagovara doškolovanje radi stjecanja diplome koja bi im mogla omogućiti stručno i financijsko napredovanje, a drugi "klan" negoduje zbog cijene i pritisaka "fakultetskog lobija koji samo želi osigurati dobru zaradu i vlastiti opstanak", aktualni podaci govore kako se na pomorskim fakultetima i sveučilišnim odjelima u Splitu, Rijeci i Dubrovniku do sada predbilježilo gotovo 200 kandidata za nove programe.
Naime, alternativni sustav obrazovanja moći će upisati samo članovi posada koji su završili srednju pomorsku školu i imaju najmanje tri godine plovidbenog iskustva, što će se dokazivati srednjoškolskim diplomama i potvrdama o navigaciji koje izdaju lučke kapetanije.
(Pre)visoka cijena tečaja, koja će se, prema najavama, moći plaćati u ratama, za mnoge je najveći kamen spoticanja pri uvođenju doškolovanja, jer pomorci smatraju kako je takav iznos nametnut od strane fakulteta i znatno je viši od sličnih primjera u inozemstvu. Iako je bilo najava da će se iznos ipak smanjiti, iz Ministarstva mora tvrde kako na to "nisu mogli utjecati jer je određivanje cijene programa u nadležnosti visokih pomorskih učilišta". Međutim, lako je izračunati da će fakulteti na grupi od samo 10 pomoraca utržiti 650 tisuća kuna za šestomjesečni program, dakle, svaki nastavni sat stajat će 565 kuna!
Da ne govorimo o ukupnom iznosu koji će se u slučaju upisa svih trenutačnih 200 kandidata kretati oko 13 milijuna kuna. Mnoštvo komentara izazvao je i predviđeni ritam predavanja, podijeljen u dva tromjesečna razdoblja (do 30 nastavnih sati tjedno) između kojih je planirana tromjesečna stanka, ali s fakulteta najavljuju kako će se sve moći prilagoditi pomorcima, primjerice da se program provodi u tri dijela po dva mjeseca. Predavanja će se organizirati u skupinama između 10 i 20 polaznika, a kandidati će moći pohađati i programe na drugim pomorskim fakultetima.
Uz to, pomorci će morati polagati ispite na učilištima gdje su i odslušali predavanje. Novi obrazovni sustav otvoreno kritiziraju predstavnici strukovnih udruženja, poput kap. Josipa Žižića, predsjednika splitske Udruge kapetana, koji kaže da je isključivo riječ o "interesu fakulteta". - Sve što se radi u našem pomorskom obrazovanju na štetu je sadašnjih i budućih pomoraca. Tečaj od šest mjeseci i predviđeni broj sati predavanja definitivno su previše. Ne znam što jedan pomorac, uz već završenu pomorsku školu i iskustvo navigacije, može naučiti u tih šest mjeseci. Slični tečajevi u Europi ne traju duže od tri mjeseca i za nekoliko tisuća eura su jeftiniji od hrvatskih.
To je deranje džepova naših pomoraca koji na moru riskiraju svoje zdravlje i život - kaže kap. Žižić. Slično smatraju i u Sindikatu pomoraca Hrvatske, čiji su se čelnici usprotivili cijeni i planiranom ritmu predavanja koji je, smatraju, nepovoljan za pomorce koji žele steći najviša zvanja i izboriti se za što bolji status u sve oštrijoj konkurenciji časnika sa svih strana svijeta. Naime, članovi posada iz Filipina, Indije ili brojnih europskih zemalja već godinama prolaze takve tečajeve u Velikoj Britaniji ili Norveškoj i stječu "papir" koji im, unatoč počesto manjoj kvaliteti i iskustvu u odnosu na hrvatske pomorce, može omogućiti povoljniju poziciju na brodu.

Splitski fakultet na udaru
Najveći interes za alternativni sustav obrazovanja vlada na Pomorskom fakultetu u Splitu, gdje se predbilježilo 80 brodostrojara i 40 nautičara, u Dubrovniku se kandidiralo 38 brodostrojara i sedam nautičara, dok se na Pomorskom fakultetu u Rijeci predbilježilo 12 strojara i pet nautičara.

Strane tarife
- Velika Britanija - četveromjesečni program - oko 60.000 kuna
- Italija - tromjesečni program - oko 50.000 kuna
- Kanada - osam mjeseci - oko 50.000 kuna
- Crna Gora - tromjesečni tečaj - oko 45.000 kuna

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr