• hr
  • en
  • de
  • it

13.02.2011. Murterini prvi u Hrvatskoj uveli solarnu javnu rasvjetu

Težačka ulica u Murteru prva je ulica u Hrvatskoj koju će noću osvjetljavati solarna javna rasvjeta koja funkcionira neovisno o javnoj energetskoj mreži. U ulici dugoj nešto više od pola kilometra postavljeno je 20 stupova na kojima su fotonaponski paneli koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu i akumuliraju je u akumulatorima.

U podnožju stupa su baterije od 150 ampersati koje punih sedam dana, i kod oblačnog vremena, mogu osigurati dovoljno energije za rad javne rasvjete. Svaki stup ima i električni luxomt koji po potrebi dodatno smanjuje potrošnju struje u razdobljima noći kada na ulici ima manje prolaznika. Održavanje je minimalno u usporedbi s klasičnom javnom rasvjetom jer se umjesto standardnih natrijevih žarulja za rasvjetu koristi LED tehnologija koja, osim što je energetski učinkovitija, ima deklarirani vijek od 50 tisuća radnih sati, odnosno 12 godina. - Bezbroj je prednosti ove rasvjete u usporedbi s klasičnom.
Nema potrebe za raskopavanjem ulica i polaganjem električnih kabela. Montaža i održavanje su jednostavni. Po potrebi se može i prenositi na druge lokacije. Rasvjeta ulice nije ugrožena kod pada napona ili nestanka struje. I ono što je najvažnije: nema računa za struju.
Također, kao ekološki osviješteni građani, solarnu javnu rasvjetu prepoznali smo kao učinkovit model koji može pridonijeti smanjenju ukupne emisije ugljikova dioksida u atmosferu - kaže Dragica Bašić, donačelnica Murtera, koja je najzaslužnija što je ova općina krenula u implementaciju solarne javne rasvjete.
- Što se tiče financijskih probitaka, računica je jasna. Rasvjeta ove ulice stajala nas je 400 tisuća kuna, s tim da je petinu iznosa osigurao Fond za energetsku učinkovitost. Da smo se opredijelili za klasičnu rasvjetu, to bi nas stajalo između 200 i 250 tisuća kuna. Mi bismo godišnje za osvjetljavanje ove ulice HEP-u platili gotovo 80 tisuća kuna.
Znači, nakon pet godina ova se ulaganja u potpunosti isplate, a u usporedbi s klasičnom rasvjetom, već za dvije do tri godine. To je i razlog što nećemo stati na ovoj ulici. Namjera nam je na ovaj način osvijetliti sve murterske ulice koje nemaju javnu rasvjetu. U onim ulicama koje, pak, imaju riješenu javnu rasvjetu, standardne natrijeve žarulje zamijenit ćemo štedljivijim i dugovječnijim LED svjetiljkama - kaže donačelnica Bašić.
U želji da u projekt uključe što više tvrtki, lokalne vlasti u Murteru odlučile su uputiti im javni poziv kako bi u jednoj ulici svaka od njih postavila vlastiti stup s fotonaponskim ćelijama i rasvjetom. - Takav potez bio bi višestruko koristan. S jedne strane, svi potencijalni investitori imali bi priliku doći u Murter i na jednome mjestu vidjeti što domaće tvrtke nude, te za sebe odabrati najbolje rješenje. S druge, to bi za te tvrtke bio besplatan izložbeni prostor. Nadamo se da će ovaj naš poziv biti plodotvoran - kaže donačelnica Bašić.

Dobra vijest za vikendaše
- Ova rješenja u Težačkoj ulici, koja su inače prošla testiranje tijekom zimskog razdoblja u jednoj ulici u Zagrebu, nešto su skuplja. Međutim, postoje slična nešto jednostavnija i manje zahtjevna rješenja koja osiguravaju dovoljno energije za javnu rasvjetu noću za osam sati, a toliko u pravilu traje noć u ljetnom razdoblju.
Takve svjetiljke namjeravamo postaviti u dijelovima Murtera gdje su vikendice u kojima se ne boravi zimi, tako da bi u njima javna rasvjeta radila samo osam sati, što je sasvim dovoljno - kaže Ivan Božikov, načelnik općine Murter-Kornati.


Sunčeva mini centrala i na krovu Općine
Lokalne vlasti u Murteru mogle bi uskoro biti prve u državi koje će na općinsku zgradu instalirati solarnu mini elektranu koja bi u cijelosti zadovoljavala energetske potrebe lokalnih činovnika, a nije isključeno da bi dio preostao i za isporuku u elektroenergetski sustav.
- Projekt smo već razradili i javili se na natječaj Fonda za energetsku učinkovitost još u rujnu prošle godine. Očekujemo svaki dan da nam stigne odgovor od Fonda i da zajednički krenemo u gradnju solarne elektrane snage 9,5 kilovata. Panele bismo instalirali na krov općinske zgrade i kina koji ima površinu od dvije tisuće kvadrata. Ukupna investicija teška je 320 tisuća kuna - kaže Dragica Bašić.
Ako Fond ne bi bio voljan sudjelovati u realizaciji ovog projekta, dogradonačelnica kaže da imaju rezervnu, čini se, čak i atraktivniju varijantu. - Išli bismo na povezivanje krovova susjednih zgrada i tako instalirali elektranu osjetno veće snage. U tom slučaju otvorile bi nam se šanse da s takvim projektom potražimo novac iz EU fondova - kaže Dragica Bašić.
- Ulaganja u takve elektrane mogu biti isplativa za pet-šest godina. Kilovate proizvedene u njima država plaća čak i do 3,8 kuna, što je velik poticaj. Iako postoje zakonski okviri, nažalost, birokracija usporava takve investicije. U ovom trenutku samo četiri takve solarne elektrane, dvije u Zagrebu, te po jedna u Čakovcu i Metkoviću, isporučuju struju u elektroenergetski sustav - kaže Boris Tudor, direktor splitskog "Solar Projekta", tvrtke koja je osvijetlila Težačku ulicu u Murteru.

Insekti bježe od LED svjetiljke
Zanimljivo je da ova LED rasvjeta na sebe ne privlači insekte, pa će šetači i mještani, koji žive u ulici koja se osvjetljava LED svjetiljkama, biti pošteđeni tih sitnih letećih napasnika.

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr