• hr
  • en
  • de
  • it

12.02.2011. Nenad Končar: u utrci smo za sva tri brodogradilišta

Ministar gospodarstva Đuro Popijač demantirao je špekulacije iz brodograđevnih krugova o tome kako su hrvatski pregovarači sami sebi skočili u usta u Bruxellesu, da je čak i Europska komisija novu koncesijsku naknadu ocjenila previsokom.
Popijač ističe kako se radi o "paketu" odnosno onog trenutka kad se postiglo to da u EK prihvate komercijalni izračun obeštećenja škverovima za pomorskom dobro, a radi se o sveukupno 8,03 milijardi kuna za koliko su im smanjeni troškovi restrukturiranja, zauzvrat se moralo popustiti da i onda koncesijska naknada bude na komercijalnoj računici.
Ovi sporazumi o obeštećenju za pomorsko dobro kojima se bitno umanjuju troškovi restrukturiranja brodogradilišta O promjeni cijene koncesije odnosno da će se s 0,50 povećati na 3 kune po četvornom metru, kao i da se više neće uzimati 1 posto od (nepostojeće) dobiti već od prihoda znali su svi ponuđači jer je to bio sastavni dio natječajne dokumentacije.
U Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja doznajemo, pak, da je kod pregovora o novoj cijeni koncesija za brodogradilišta prijetila opasnost da Bruxelles ta davanja podvede pod troškove restrukturiranja odnosno da tretira kao državnu potporu s obzirom na dosadašnju nisku cijenu.
Čelnici brodogradilišta su s ministrom Popijačem parafirali i sporazume o obeštećenju za pomorsko dobro, za čiju vrijednost im se umanjuju dosadašnje dubioze. Podsjetimo, u slučaju "3. maja" radi se o 3,2 milijarde kuna, Brodosplita 2,8 milijardi, "Kraljevice" 369 milijuna, Brodotrogira 634 milijuna kuna te "Uljanika" kojeg je država obeštetila za 1,04 milijarde kuna.
Ovi sporazumi o obeštećenju za pomorsko dobro kojima se bitno umanjuju troškovi restrukturiranja brodogradilišta. Svi potpisani dokumenti, uključujući i one koji reguliraju smanjenje kapaciteta po brodogradilištima koje kao kompenzacijsku mjeru zahtjeva EK, kazao je Popijač, poslani su odmah u Bruxelles.

Direktor "Jadranskih ulaganja" Nenad Končar susreo se 3. maju s predstavnicima radnika i sindikata.
Novinare je najviše zanimalo hoće li se "Jadranska ulaganja" povući iz utrke za škverove s obzirom na drastično povećanju cijenu koncesije, međutim, Končar je ustvrdio da ostaju u igri i da neće povući ponudu ni za jedno od tri brodogradilišta. Potvrdio je da su znali za novu cijenu koncesije i da su prema Vladi išli s protuprijedlogom, ali kakvim to točno, nije odgovorio.

Izvor: www.novilist.hr