• hr
  • en
  • de
  • it

10.11.2010. Svjetski turizam se oporavio, ne rušite ga

Svjetski turizam u prvih je osam mjeseci rastao sedam posto, a do kraja godina održat će rast od 5 do 6 posto. Iduće godine prognoziramo rast od 3 do 4 posto, a moramo se korigirati jer takvo je mišljenje i Svjetske banke i MMF-a. Konačno i Međunarodna organizacija rada (ILO) procjenjuje da imamo "jobless recowery" odnosno oporavak bez zapošljavanja, a što je za turizam loše. No, turizam se i ovog puta pokazao kao predvodnik oporavka i razvitka, kazao je među ostalim generalni tajnik Svjetske turističke organizacije pod UN-m (UNWTO) Taleb Rifai na tiskovnoj konferenciji u društvu Fione Jeffery, predsjedavajuće londonskog WTM-a kao jedna od najvećih turističkih burzi na svijetu.
Kazano je to pred 100-tinjak nazočnih novinara od nekoliko tisuća ovdje registriranih, odnosno i pred pet ministara turizma koji su osobno nazočili konferenciji.
Tome je prethodilo okupljanje ministara, četvrto do sada. Kao nam je kazao naš ministar turizma Damir Bajs, bilo ih je ovdje 30, a još toliko bilo je državnih tajnika odnosno drugačije zvanih dužnosnika koje u pojedinim vladama "pokrivaju" sektor turizma. Mnogo je novih zemalja s ministarstvom turizma pa i naša zemlja, domaćin Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, ali i Kina, Argentina i mnoge druge.
Dva su trenda koje nam je spomenuo i ministar Bajs nakon samita. Na jednoj strani uvažavanje i veliko priznaje turizmu od svih vlada, a na drugoj - oporezivanje novim nametima je kod turizma niz zemalja pokušava izvući što može u još teškim prilikama krize.
Izričit je zaključak da se to ne čini jer će turizam dati daleko veće pozitivne efekte na zemlju nego porezi koji ga sputavaju, kazao je Bajs.
O važnosti turizma u svijetu govori činjenica da se sprema samit poput G-20 kao okupljanje najmoćnijih zemalja svijeta u smislu T-20 kao okupljanja toliko najmoćnijih turističkih zemalja na svijetu. Bajs je najavio mogućnost da i naša zemlja, odnosno Bajs dobiju poziv u članstvo sumita.
Dakle, broj turističkih putovanja premašio je 650 milijuna već s kolovozom, odnosno za 50 milijuna nadmašena je loša 2009. godina, ali najbolja do sada je 2008. godina. Nisu sve destinacije prošle jednako, ali su sve osim podregije Sjeverne Europe na boljim rezultatima. Azija i Pacific predvode oporavak sa 14 posto rasta. Europa ide sporo s tri posto nakon lanjskog velikog gubitka. Hrvatska je tu među pobjednicima. Europa drži 52 posto svjetskog turizma, ali ne još dugo, ako se nešto ne promijeni. Naš Mediteran odnosno Južna Europa uzima 18 posto.

Izvor: www.zadarskilist.hr