• hr
  • en
  • de
  • it

09.09.2010. Hrvatska ostvarila poraste u dolascima i noćenjima

Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je danas da je u prvih osam mjeseci ove godine turistička sezona na Jadranu bila najbolja do sada, sa šest posto više turističkih noćenja i tri posto više dolazaka turista, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.Rekla je to na današnjoj sjednici Vladina povjerenstva za koordinaciju i praćenje turističke sezone 2010. te dodala da je u tom razdoblju ostvareno ukupno 51,7 milijuna noćenja i 8,2 milijuna dolazaka turista.
Od toga je bilo 46,3 milijuna noćenja inozemnih turista ili sedam posto više, 5,4 milijuna noćenja domaćih gostiju ili dva posto više, 7,4 milijuna stranih dolazaka ili tri posto više, te 882.000 domaćih dolazaka, što predstavlja blagi pad od četiri posto u odnosu na 2009. godinu. Poraste broja noćenja ostvarile su sve primorske županije, među kojima je najveći porast, od čak 13 posto, ostvaren u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Slijede ju Dubrovačko-neretvanska, s porastom od 11 posto te Zadarska i Šibensko-kninska županija s porastima broja noćenja od 10 posto.
Kada je riječ o turističkim dolascima, porast su u prvih osam mjeseci zabilježile sve primorske županije osim Istarske i Šibensko-kninske, u kojima je broj dolazaka na istoj razini kao prošle godine.
Pozitivni rezultati obilježili su i kolovoz, u kojem je zabilježeno ukupno 20 milijuna noćenja (sedam posto više nego u kolovozu 2009.) i 2,8 milijuna dolazaka (na razini prošlogodišnjeg kolovoza). Jedan od razloga dobre sezone je, smatra premijerka, i dovoljno rano donošenje Vladinih mjera u turističkom sektoru. Samo neke od pravovremeno poduzetih mjera odnosile su se na snažnu podršku turoperatorima, povećanje broja dolazaka tzv. avio gostiju i pojačanu promidžbu putem Interneta.
Uz spomenuto, premijerka je dodala da oko 90 posto turista u Hrvatsku dolazi automobilima, što dokazuje vrijednost izgrađenih autocesta, s čijom će se gradnjom nastaviti i dalje. Za velika ulaganja u turizmu pronašlo se novca, dodala je premijerka i podsjetila da je u promociju turizma ove godine Vlada uložila oko 30 milijuna eura.
Da je ostvaren cilj prema kojem svaki 50. turist u Europi dođe u Hrvatsku, potvrdio je ministar turizma Damir Bajs, te objasnio da su turistička kretanja u Hrvatskoj, prema nekim pokazateljima, suprotna trendovima na drugim europskim turističkim tržištima. Riječ je, prije svega, o produljenju boravka turista u našoj zemlji nasuprot europskom skraćivanju, te o porastu broja organiziranih dolazaka turista. Ministar je naglasio i da su, u usporedbi s prošlom godinom, gotovo sva tržišta ostvarila pozitivne rezultate, uz iznimke poput Italije i Nizozemske. Poručio je i da turistička 2010. još nije gotova te da do kraja godine očekuje još oko dva milijuna dolazaka i pet milijuna noćenja, čime bi cijela turistička godina završila u plusu. U sljedećih mjesec dana najavio je i donošenje mjera za turistički sektor za iduću godinu.
Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić izrazio je uvjerenje da će i financijski rezultati u konačnici biti na razini dobrih fizičkih pokazatelja. Pozitivne rezultate, kada je riječ o nautičkom turizmu, iznio je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Borić. Naime, u lučkim je kapetanijama u prvih osam ovogodišnjih mjeseci izdano 55.053 vinjeta za strane brodice, što je dva posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Također, ACI je do kraja srpnja ostvario financijski rezultat od 18,7 milijuna kuna prometa, odnosno 25 posto više nego u istom razdoblju 2009., rekao je direktor ACI-ja Anto Violić. U prvih sedam mjeseci na Jadranu je ostvareno i 222 kružnih putovanja stranih brodova ili 24 posto više, s 244.270 putnika ili 26 posto više nego u 2009. godini.

Izvor: www.mint.hr