• hr
  • en
  • de
  • it

09.03.2011. Eko Kvarner protiv marina u Lovranu i Nerezinama

Projekti izgradnje marina u Lovranu i u Nerezinama primjer su predimenzioniranih i spornih projekata već ucrtanih u Prostorni plan Primorsko-goranske županije.
Ne samo da bi narušili turistički potencijal tih dviju destinacija već bi u velikoj mjeri ugrozili i kvalitetu života domaćeg stanovništva, kazao je Igor Vio, predsjednik novoosnovanog lovranskog ogranka udruge Eko Kvarner.
Betoniranje i nasipavanje obale, na nekim mjestima širine čak osamdeset metara, poremetit će i blokirati lokalne vodotoke, smatra Vio Za izgradnju marine u Lovranu odabrana je, smatraju u udruzi, najgora moguća lokacija stambene zone u kojoj se nalaze zaštićene secesijske vile. Projektom predviđeno opsežno nasipavanje obale i velikog, novog lukobrana dovelo bi, istaknuo je Vio, do onečišćenja morskog okoliša velikih razmjera, uz uništavanje dugačkog obalnog pojasa betonizacijom.
- Samo za lukobran potrebno je nasuti preko dvadeset tisuća kubika materijala što bi imalo nesagledive štetne posljedice za životne zajednice u moru.
Betoniranje i nasipavanje obale, na nekim mjestima širine čak osamdeset metara, poremetit će i blokirati lokalne vodotoke, pa ćemo vrlo skoro imati situaciju poput one u Ičićima kada padne kiša, a cijelo područje u zaleđu marine pliva u vodi.
Za nasipavanje tolikih razmjera kroz središte Lovrana prolazit će stotine kamiona dnevno, što će uništiti ceste, a prijeti i zgradama u povijesnom središtu grada.
Na koncu, izgradnjom marine nestat će postojeća kupališta čime će zajednica pretrpjeti izravne materijalne štete kroz smanjeni dohodak od turističkih aktivnosti, kazao je Vio, uz objašnjenje kako će korist od izgradnje marine za lokalnu zajednicu biti vrlo mala, budući da marine zapošljavaju relativno mali broj ljudi.
U ime udruge Eko Kvarner Vio je pozdravio odluku o izradi posve novog Prostornog plana županije, umjesto dopuna postojećeg, ponajviše zbog zakonom propisane obaveze korištenja Strateške procjene utjecaja na okoliš, što će omogućiti kvalitetnije promišljanje problematike korištenja i zaštite prostora.

Izvor: www.novilist.hr